Tjen på at lægge din kapitalpension om

Skrevet af admin

30/09/2014

Dagens topnyheder

Både staten og pensionsselskaberne tjener på, at danskerne lægger kapitalpensionen om til aldersopsparing. Indtil videre har 1,3 millioner danskere ifølge Nykredit lagt kapitalpensionen om for samlet 140 milliarder kroner.

Men om pensionsopsparerne selv tjener på det, er afhængig af kapitalpensionens størrelse. Besparelsen ved at lægge om er de 2,7 procents skatterabat, regeringen lagde op til i Vækstplan Danmark.

Forbrugerøkonom i Nykredit Johan Juul-Jensen siger, at kapitalpensionen skal have en vis størrelse, for at det kan betale sig at lægge om. For der er udgifter forbundet ved omlægningen.

- For meget små pensionsopsparinger kan det ikke betale sig at lægge kapitalpensionen om til en aldersopsparing. Det skal man regne på, for der er også omkostninger ved at lægge pensionen om, siger Johan Juul-Jensen.

Pensionsselskaberne tager forskellige gebyrer for omlægningen - lige fra 300 til 1500 kroner - afhængig af hvilket selskab man har.

I stedet for at betale 40 procent i skat af hele kapitalpensionen, når den udbetales, nedsatte Folketinget skattesatsen til 37,3 procent med det formål at høste skattegevinsten fra de mange milliarder pensionskroner. Dermed fremrykkede regeringen indtægter til statskassen.

Konverteres kapitalpensionen til en aldersopsparing, betyder det, at man ikke længere kan trække indbetalingen til pensionen fra i skat, til gengæld skal der heller ikke betales skat af alderspensionen, når den udbetales.

Men der skal betales skat af renteafkastet på 15,3 procent, og det er ifølge Johan Juul-Jensen samme procentsats som ved en kapitalpension.

- Vælger man en aldersopsparing, kan den udbetales i en rate eller flere rater, alt efter hvad man som pensionsopsparer ønsker. Men den kan ikke ændres til en ratepension, og hæver man den før pensionsalderen, koster det ekstra 20 procent til statskassen, siger Johan Juul-Jensen.

Året ud kan kapitalpensioner omlægges med skatterabatten på 2,7 procent. Men pensionsselskaberne sætter grænsen for, hvornår sidste frist er.

Danske Bank, Danica Pension og Nordea Liv og Pension har sat fristen til i dag, mens andre selskaber som eksempelvis Nykredit, Jyske Bank og Topdanmark giver pensionskunderne længere frist.

/ritzau/