Trængsel på venstrefløjen: Hvem er bedst til klima?

Skrevet af admin

18/04/2015

Dagens topnyheder

Glem alt om rød og blå blok. Ved det kommende folketingsvalg skal vælgerne beslutte, om de vil støtte grøn blok eller sort blok.

Sådan lyder det lørdag fra klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) i et interview med Ritzau.

Her beskylder han Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance for at svigte kampen mod klimaændringerne og sætte tusinder af danske arbejdspladser og en voksende grøn milliardeksport på spil.

Internt i rød blok er der dog også hård kamp om klimaet. Her står uenigheden om, hvem der egentlig er de rigtige forsvarere af klimadagsordenen.

Enhedslistens Per Clausen mener, at klimaministeren oversælger sig selv og SR-regeringen:

- Desværre sløres Rasmus Helvegs budskab af den række af forlig, som regeringen har indgået med højrefløjen og som alle har drevet Danmark i den forkerte retning i forhold til klima og miljø, siger Per Clausen.

Han mener, at Enhedslisten - og senere SF, efter partiet trådte ud af regeringen - har måtte kæmpe for at reparere på "skaderne" af regeringens aftaler med blå blok.

- Enhedslisten er det eneste parti, der konsekvent har afvist forslag, som har ført til forringelser af miljøet og svækket vores indsats for at begrænse den globale opvarmning, mener Per Clausen.

På den baggrund bør vælgerne pege på et parti til venstre for regeringen, hvis man ønsker, at der skal gøres mere for klimaet, mener Per Clausen.

Også SF og det nye parti Alternativet har gjort klimaændringerne til én af deres absolutte mærkesager. SF går eksempelvis til valg på "Et grønnere Danmark", som én af fire mærkesager.

Indtil videre frister partiet Alternativet en tilværelse på den forkerte side af spærregrænsen. Men på SF's landsmøde, mener enkelte i baglandet, at SF's position som Danmarks klimaparti kan være truet af Uffe Elbæks parti.

Rasmus Steenberger og Leif Hermann fra SF København advarer mod, at SF med det nuværende udkast til en udtalelse fra landsmødet "lader Alternativet eje en dagsorden, som SF har kæmpet for i årevis".

Det afviser SF's formand Pia Olsen Dyhr, som brugte en del af sin tale på at understrege SF's andel i klimaloven, hvor det understreges, at CO2-udslippet skal reduceres med 40 procent i 2020.

- I mere end tre årtier har SF kæmpe for klimaet. Ofte alene, lyder det fra Pia Olsen Dyhr.

Generalsekretær i Verdensnaturfonden, Gitte Seeberg, giver i sin gæstetale ved SF's landsmøde værterne et moralsk skulderklap i klimakampen på venstrefløjen:

- I går forrest i kampen for klimaet og en bæredygtig udvikling. Det er det, vi har brug for, lyder det fra Gitte Seeberg.

/ritzau/