Traumatiseret balkanveteran får nej til pension i Højesteret

Skrevet af Redaktionen

24/08/2016

Dagens topnyheder

Halvanden måneds krig i Bosnien tilbage i 1996 ændrede tilværelsen for en daværende dansk soldat. Efter hjemkomsten blev han ramt af angst og søvnbesvær. Det er blevet anerkendt som en arbejdsskade.

Men hvor andre soldater i lignende situationer har ret til en særlig pension fra Forsvaret, en såkaldt tilskadekomstpension, så må den traumatiserede balkanveteran kigge langt efter et økonomisk plaster på sit psykiske sår.

Tværtimod skal manden betale 100.000 kroner til Forsvarsministeriet. Pengene skal dække ministeriets udgifter til sagsomkostninger for at føre sagen for Højesteret.

Det er Højesteret - landets øverste domstol - som onsdag har afsagt endelig dom i sagen. Dommen er en stadfæstelse af en landsretsdom fra september i fjor.

Under sin krigstjeneste i Bosnien var soldaten overenskomstansat. På det tidspunkt kunne overenskomstansatte ikke få udbetalt den særlige pension. Den slags var forbeholdt tjenestemandsansatte.

I august 1996 bestemte Folketinget, at de to grupper af ansatte ikke skulle behandles forskelligt på baggrund af deres ansættelsesforhold.

Men den lov trådte først i kraft, mere end et halvt år efter, at balkanveteranen havde gjort tjeneste i Bosnien. Og loven virker ikke med tilbagevirkende kraft.

Det har Forsvarsministeriet hele tiden hævdet, og nu har både Østre Landsret og Højesteret givet ministeriet ret.

Under sit ophold i Bosnien var soldaten blandt andet ude for en episode, hvor en ophidset menneskemængde omringede det køretøj, han befandt sig i. Det fremgår af landsretsdommen fra i fjor.

Af dommen fremgår det også, at manden ofte var i områder, hvor risikoen for at ramme en mine var stor. Og allerede kort efter hjemkomsten i februar 1996 blev manden ramt af angst og søvnbesvær.

I 2013 vurderede Arbejdsskadestyrelsen, at manden havde udviklet en angst- og depressionstilstand. Lidelsen blev anerkendt som en arbejdsskade, og méngraden blev fastsat til 20 procent. Styrelsen fastsatte mandens tab af erhvervsevne til 65 procent.

Tilskadekomstpensionen er en løbende supplerende ydelse. Det fremgår ikke af sagen, hvorvidt soldaten har modtaget andre former for erstatning eller godtgørelse.

/ritzau/