Tyrkiet er EU's vigtigste partner i flygtningekrisen

Skrevet af admin

05/10/2015

Mest læste i dag

Hvis der er et enkelt land, som EU i særdeleshed har brug for at få til at samarbejde om at bremse flygtningestrømmen mod Europa, så er det Tyrkiet.

Omkring to millioner syriske flygtninge opholder sig i dag i Tyrkiet, og EU ønsker tyrkisk samarbejde for at undgå, at hele problemet bliver væltet videre til Europa.

- Tyrkiet er det vigtigste led i kæden. Det er et nøgleland, siger Amanda Paul, der er senioranalytiker og ekspert i Tyrkiet ved tænketanken European Policy Centre i Bruxelles.

- Det er let for Tyrkiet at stoppe flygtninge i at komme videre til Europa, og det er let for dem at lade dem fortsætte til Europa. Begge dele er let for dem, siger Amanda Paul.

Mandag kommer manden med nøglerne til flygtningekrisens omfang i Europa, den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, på besøg hos EU-toppen i Bruxelles.

I løbet af eftermiddagen skal Erdogan møde EU-præsidenten Donald Tusk, EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og Europaparlamentets formand, Martin Schulz.

EU-landene og Tyrkiet har i mange år haft et temmelig anstrengt forhold til hinanden.

Erdogan, mener EU, er med årene ved magten som først premierminister og siden 2014 som præsident blevet mere og mere autoritær, og han har gang på gang reageret på modstand og kritik ved at slå hårdt ned på båder medier og demonstranter.

Men den tyrkiske præsident slår også tilbage på kritik fra EU.

Han beskylder EU-landene for alt for længe at have vendt ryggen til flygtningekrisen, for at lade Tyrkiet bære en urimelig stor byrde og for at være medskyldig i, at migranter og flygtninge drukner i Middelhavet.

- Men Erdogan er generelt mere kritisk, når han er hjemme, end når han er i EU. Jeg forventer masser af smil og en god dialog uden meget - om nogen - kritik af de forfærdelige forhold for frihed, menneskerettigheder og demokrati i Tyrkiet i øjeblikket, siger Amanda Paul.

- EU vil holde en god tone for at få Erdogan til at samarbejde mest muligt, forventer hun.

Mens EU vil have tyrkisk samarbejde om at slå hårdere ned på menneskesmuglere for at bremse flygtningestrømmen - og er parat med penge for at hjælpe Tyrkiet - vil Erdogan have liberaliseret visumreglerne for tyrkeres adgang til EU og indrømmelser på toldunionen mellem EU og Tyrkiet.

Amanda Paul siger, at Tyrkiet indtil nu kun har modtaget meget lille hjælp fra EU, selv om to millioner syriske flygtninge er en stor økonomisk og social byrde for tyrkerne.

- Det er først nu, hvor EU-landene selv står med store flygtningeproblemer, at de for alvor tager problemet alvorligt, siger hun.

/ritzau/