Udlandsdanskere advarer om at flere vil fravælge Danmark

Skrevet af admin

28/06/2016

Dagens topnyheder

Afskaffelsen af 26-års-reglen kommer til at betyde, at Danmark går glip af dansk arbejdskraft, der har dygtiggjort sig og hentet vigtige kompetencer og viden rundt om i verden.

Det siger Anne Marie Dalgaard, generalsekretær i Danes Worldwide, der er talerør for udlandsdanskere.

- Vi må ikke glemme, at mange af danskerne derude i verden er Djøf'ere og ingeniører - det er folk som vi rigtig gerne vil have hjem og bidrage til væksten i dansk erhvervsliv.

- De kommer hjem med et netværk og en knowhow, som vi står og mangler. Og hvis de ikke kan få deres ægtefæller med hjem, så kommer de bare aldrig til Danmark.

- Nu er det bare for meget. Nu må vi sige stop, siger hun.

Anne Marie Dalgaard forudser, at stramningen i reglerne vil medføre et ramaskrig hos udlandsdanskere.

Ligesom foreningen Ægteskab uden Grænser mener Danes Worldwide, at især udlandsdanskere vil blive ramt af de nye stramninger, der gør det endnu sværere for danske statsborgere at bringe en udenlandsk ægtefælle med til Danmark.

Fremover skal alle uanset alder leve op til tilknytningskravet for at kunne bosætte sig i Danmark med en udenlandsk ægtefælle.

Hidtil har danske statsborgere, der har boet i mindst 26 år i Danmark, været undtaget det krav.

Anne Marie Dalgaard kalder beslutningen om at skrotte 26-års-reglen for "uigennemtænkt" og "ualmindeligt uheldig".

Hun havde i stedet foretrukket, at man helt afskaffede tilknytningskravet mod til gengæld at indføre et alderskrav samt et krav om, at man skal være dansk statsborger for at kunne bringe en ægtefælle med hjem til Danmark.

- Det kan vi godt leve med, hvis der overhovedet skal være restriktioner på, hvem kan må gifte sig med, og hvor man må bo.

- På den måde undgår man at ramme dem, der er taget ud som ganske unge. Som måske er blevet udstationeret som shippingelever via Mærsk og har mødt en sød kone i Singapore. Og efter 15 år gerne vil tilbage til Danmark.

- Tilknytning kravet gør det rigtig svært for mange, siger hun.

Hun kritiserer, at Udlændingestyrelsen er blevet bedt om at administrere efter de nye regler, allerede inden de er blevet vedtaget ved lov.

- Det lader til, at det er en administrativ ændring, som man bare vupti går ind og laver.

Danes Worldwide når ud til cirka 20.000 personer bosat i udlandet,

Anne Marie Dalgaard vurderer, at der bor omkring 250.000 danskere i udlandet. Heraf bor cirka hver femte i USA.

/ritzau/