Usbekistans regering bekræfter præsident Karimovs død

Usbekistans regering bekræfter over for Reuters, at Usbekistans præsident, Islam Karimov, der har været sit lands diktatoriske leder i over et kvart århundrede, er død, 78 år.

Ingen officiel meddelelse om Karimovs død er tidligere blevet udsendt fra de usbekiske myndigheder.

Regeringen siger, at Karimov vil blive begravet 3. september.

Karimov havde været sit lands diktatoriske leder i over et kvart århundrede.

Der var i mange timer usikkerhed om dødsfaldet. Det russiske nyhedsbureau Interfax skrev fredag eftermiddag, at den usbekiske regering havde bekræftet dødsfaldet, men Interfax trak senere telegrammet tilbage og sagde, at var "en teknisk fejl."

Den tyrkiske premierminister, Binali Yildirim, kondolerede Usbekistan på baggrund af uofficielle oplysninger om dødsfaldet, som kom fra diplomatiske kilder.

- Usbekistans præsident, Islam Karimov, er gået bort. Må Gud være ham nådig, og her i den tyrkiske republik deler vi det usbekiske folks smerte og sorg, sagde han på et tv-transmitteret regeringsmøde.

Karimov blev lørdag indlagt på hospital i kritisk tilstand.

Han blev leder i Usbekistan i 1989, mens det centralasiatiske land endnu var en del af Sovjetunionen. Han forblev på posten, da Sovjetunionen året efter opløstes.

Han var kendt som en autoritær og udemokratisk leder. Ingen af de valg, der blev gennemført under hans lederskab, blev af omverdenen anset for at være fair og frie.

Der står ingen naturlig afløser klar for Karimov. Han har ingen sønner, og hans ældste datter, Gulnara, har ifølge BBC siden 2014 siddet i husarrest for at have modtaget bestikkelse fra internationale telefonselskaber.

I den anledning skal hun ifølge en række medier have anklaget sin far for at være snydt ud af næsen på den brutale sovjetiske diktator Josef Stalin.

Et af de mest berygtede optrin under Karimov var blodbadet i byen Andjan i 2005, hvor Karimov gav hæren ordre til at åbne ild mod politiske modstandere.

Officielt blev knap et par hundrede mennesker dræbt, men uofficielt døde op mod 1500 mennesker. Kritikerne hævder, at de døde blev kastet i massegrave.

Karimov blev født 30. januar 1938. Han blev opfostret på et børnehjem i Samarkand.

Dagens Gossip