Valutauro: Ferien til USA og Thailand 20 procent dyrere

Skrevet af admin

26/01/2015

Dagens topnyheder

Mens økonomer og erhvervslivet jubler over den svage euro, er der andre, som formentlig har sværere ved at begejstres over, at euroen - og dermed også kronen - er blevet meget mindre værd de seneste par uger.

Det er de danskere, der står over for at skulle på ferie i eksempelvis USA, Thailand eller Tyrkiet.

Her betyder den svage krone, at ferien er blevet cirka 20 procent dyrere, end den ville have været sidste år på denne tid, når man også medregner den lokale inflation.

- Sammenlignet med Europa er USA rigtigt langt fremme med genopretningen af økonomien efter finanskrisen, og det ser vi tydeligt i form af en styrket dollar, siger Jens Nyholm, der er cheføkonom i Spar Nord.

Han forklarer, at når thailandske baht og til dels også egyptiske pund er steget tilsvarende, skyldes det, at disse lande læner sig kraftigt op ad dollaren.

- Og hvad angår tyrkerne, så har de haft en positiv effekt af den faldende oliepris, som har betydet, at det kroniske underskud på betalingsbalancen har rettet sig op, siger han.

De ærgerlige nyheder gælder ikke kun dem, der er på vej på vinterferie. For der er ikke meget, der tyder på, at billedet ændrer sig inden sommerferien.

- På den lidt længere bane er der ingen, der forventer, at dollaren bliver svækket. Men lokal og politisk uro i eksempelvis Tyrkiet eller Egypten kan være med til at påvirke valutakurserne, siger Jens Nyholm.

Han trøster dog de ferierejsende med, at det formentlig fortsat vil være billigt at gå ud at spise eller shoppe i de lande, hvor valutaen er styrket.

- Det, man skal huske, er, at det jo i forvejen var meget billigt, og derfor vil det formentlig på trods af valutakursen være billigere i disse lande sammenlignet med priserne i Danmark, siger han.

Rusland er et af få lande, hvor det faktisk er blevet billigere at tage hen. Faktisk er det ifølge Spar Nords udregninger 75 procent billigere at bruge rubler i forhold til sidste år.

Også Sverige og Norge er blevet mere attraktive med et fald på henholdsvis 7,0 og 3,1 procent.

/ritzau/