Vintertid kan teste tålmodigheden hos køer

Skrevet af admin

25/10/2014

Dagens topnyheder

Søndag morgen vil landets køer måske give lidt mere lyd fra sig end normalt, fordi vi hen over natten har skruet tiden en time tilbage på grund af skiftet fra sommertid til vintertid.

De firbenede er nemlig hurtige til at mærke forskellen, da de er vanedyr, fortæller landmand Gregers Kristensen, der har en bedrift med 300 malkekøer i Gamst øst for Vejen.

- Vi prøver at være så præcise som muligt, så tingene foregår på samme klokkeslæt hver dag, da det er noget, køerne kvitterer bedst for, siger han.

Når der skiftes fra sommertid til vintertid, har Gregers Kristensen erfaring med, at der går en uges tid, før køerne vænner sig til, at solen står lidt anderledes ved malketid.

- Der går et par dage, hvor køerne skal indstille sig på skiftet, og hvor det går lidt ud over produktionen. Men når de først har genfundet rytmen, så er alt i samme gænge, fortæller han.

På bedriften i Gamst benyttes konventionel malkning. Det betyder, at der ikke bliver brugt malkerobotter de to gange i døgnet, hvor køerne skal malkes.

Derfor er køerne også hurtige til at mærke tidsskiftet, hvis landmanden ikke er opmærksom på det.

- Vi kan især mærke det på de køer, som er klar til at blive malket. De begynder at brøle lidt, fordi de kan mærke, at der er noget, som er anderledes, fortæller Gregers Kristensen.

Hos mejeriselskabet Arla Foods, som er ejet af mælkeproducenter, har der været observeret "pudsige situationer", når køerne skal omstille sig til enten vintertid eller sommertid - for eksempel ved at køerne har vækket landmanden.

For at køerne i Gamst kan få en langsom tilvænning, vil Gregers Kristensen fra søndag rykke uret et kvarter tilbage for hver malkning i stedet for at stille en time tilbage på én gang.

Det officielle skift til vintertid sker natten til søndag klokken tre.

/ritzau/