Får du kramper efter sex? Så skal du være ekstra opmærksom på disse symptomer

Foto: Shutterstock

Sex er vigtigt i et forhold, men du vil måske forsøge at vige udenom, hvis du føler smerte under eller efter samlejet.

Et smertefuldt samleje ville afholde en kvinde fra at involvere sig i nogen form for vaginal seksuel aktivitet igen, og dette kunne påvirke et forhold på en negativ måde.

Der er så mange ting, der kan spille ind og gøre et samleje smertefuldt. Smerten kan være i klitoris, vagina eller skamlæberne. Det er naturligt at føle sig bekymret, når man har kramper efter samleje. Lad os finde ud af mere om dette problem.

Hvad er årsagen til kramper efter sex?

I de fleste tilfælde behøver du ikke at bekymre dig over at få kramper efter sex, men der findes situationer, hvor du bør se en læge. Her er nogle almindelige årsager til at føle et vist ubehag efter sex.

1. Du er ikke seksuelt ophidset

Du vil sandsynligvis føle smerte eller kramper under og efter et samleje, når du fortsætter med vaginal penetration, selvom du ikke er seksuelt ophidset. Når du ikke er seksuelt tændt, så er din vagina sandsynligvis tør. På mangel af tilstrækkelig smøring vil du blive irriteret på grund af indtrængning. Det kan forårsage smerte under og efter samlejet.

Hvis det er årsagen til din smerte, så må du kommunikere bedre med din partner og overveje at bruge lidt smøring eller bruge mere tid på  forspil for at være tilstrækkelig fugtig til nem indtrængning.

2. Du får orgasme

Nogle gange nyder du sex så meget, at du ender med at få en stærk orgasme. Det er muligt at føle stærke kramper i dit underliv, når du får orgasme, og denne orgasmiske smerte kan fortsætte, selv efter du er færdig med orgasmen.

Læs også

8 mærkelige ting der kan ske efter en orgasme

3. Du har bækkenbetændelsessygdom

Du kan opleve kramper efter sex, når du lider af bækkenbetændelsessygdom (PID). Denne sygdom er normalt forårsaget af en seksuelt overført sygdom kaldet Klamydia. PID fører til inflammation af æggeleder og livmoder. Dette kan forårsage smerte under og nogle gange efter sex.

4. Du har endometriose

Når ægløsningen finder sted, bliver livmoderhinden tyk og livmoderen forbereder sig på at rumme det befrugtede æg. Hinden udstødes, hvis der ingen befrugtning finder sted. Det er når du har din menstruation.

Du udvikler endometriose, når vævet i livmoderhinden overgror og irriterer andre organer i kroppen. Hvis dette sker, vil du opleve problemer som smertefuld sex, bækkensmerter samt smertefulde menstruationer.

5. Du har Vaginisme

Det refererer til stramning af de vaginale muskler, når din partner forsøger at komme ind i dig. Hvis du har denne sygdom, vil det blive ekstremt svært at gennemføre et samleje.

Det kan forårsage flere problemerer i forholdet. Nogle almindelige symptomer omfatter tabet af seksuel lyst, frygt for at have samleje samt stikkende  smerter, når din partner forsøger at trænge ind i din vagina.

Læs også

Har du svage negle eller hyppige kramper i benene? Så bør du læse med her

6. Du har cyster eller fibromer

Fibromer er svulster (ikke kræft), der udvikler sig på livmoderen. Disse er ret almindelige og normalt harmløse. Cyster udvikler sig normalt på æggestokkene. Nogle gange forårsager både cyster og fibromer alvorlige smerter, især efter sex. Fibromer kan føre til kraftig blødning under menstruation og kan endda forårsage blødning imellem dine menstuationer.

Nogle gange oplever du kramper efter sex, fordi en cyste går istykker under samlejet. Tal med din læge for at finde ud af, hvad du kan gøre ved denne situation.

7. Du er gravid

Kramper er et af mange tidlige graviditetstegn. Dette gælder især, hvis du oplever smerte efter en orgasme. Det skyldes hovedsageligt, at orgasmer forårsager livmodersammentrækninger, som ofte føles som menstruationskramper. Smerten kan i dette tilfælde være mild eller voldsom.

8. Du har blærebetændelse

Blærebetændelse kaldes også urinvejsinfektion og en blærebetændelse kan inficere en hvilken som helst del af urinrøret. Kvinder har stor risiko for at udvikle urinvejsinfektioner på grund af et kort urinrør. I senere stadier kan urinvejsinfektioner forårsage brændende fornemmelse ved urinering, blod i urinen samt kramper efter sex.

Læs også

12 ting hun ville ønske du gjorde, mens I har sex

9. Du har nedsunken livmoder

Du kan opleve nedsunken livmoder, når bækkenmusklerne bliver for svage til at understøtte livmoderen. Problemet er mere almindeligt hos kvinder lidt op i alderen, hvilket hovedsageligt skyldes en reduktion i østrogenniveauet.

Du kan også have en  øget risiko for at få nedsunken livmoder, hvis du har født normalt flere gange. Nogle almindelige symptomer omfatter en følelse af tyngde i bækkenet, vaginalt udflåd samt smerter efter sex. Du bør søge lægehjælp til din nedsukne livmoder, hvis det er alvorligt generende.

10. Du har vaginal svampeinfektion

Candida svampe er ansvarlige for at forårsage vaginal svampeinfektion. Det forekommer naturligt i vagina, men dens overgroning kan føre til problemer. Nogle almindelige symptomer forbundet med vaginal svampeinfektion er kløe, vaginalt ubehag og voldsom smerte efter sex.

Du kan udvikle disse infektioner, når dit immunsystem ikke er på toppen på grund af hormonel ubalance, stress, antibiotikabrug eller dårlige spisevaner. Tal med din læge for at finde en behandlingsmulighed. 

11. Du har en gonorréinfektion

Gonorré er en bakterie, der kan inficere fugtige og varme områder som vagina, halsen, anus og kvinders reproduktive kanal. Det kan overføres fra en person til en anden gennem samleje. Hvis du har ubeskyttet sex med en person, der er smittet med gonoré, kan du også få infektionen.

Det er ikke let at identificere en gonoréinfektion, fordi den nogle gange ikke giver nogen symptomer, og ved andre lejligheder bliver symptomerne forvekslet med vaginale svampeinfektioner. Nogle almindelige symptomer på en gonoréinfektion er smertefuld vandladning, vaginal udflåd, smerte under samleje, underlivssmerter samt kramper efter sex

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip