10 tegn på at du er klogere end de fleste

Nummer 10 er i grunden ret bizar.

Intelligens er fortsat et omstridt begreb i videnskaben.

Alligevel kommer der løbende undersøgelser af netop folks hjernefunktion i relation til forskellige ting. Vi har samlet en stribe undersøgelser, som alle mener at kunne konkludere noget om kloge mennesker.

Her er 10 tegn på, at du er klogere end de fleste.

1. Du kan ikke tåle andres smaskelyde
Forskning tyder på, at hvis man er særligt følsom over for andres smaskelyde, kan det være tegn på, at man er meget intelligent.

2. Du har få venner
Mere intelligente personer oplever en mindre tilfredshed ved at socialisere sig med venner. Det konkluderede forskere i et studie, som blev offentliggjort i British Journal of Psychology tidligere i år. 

Groft sagt viste resultatet af undersøgelsen, at mere intelligente mennesker var mindre tilbøjelige til at socialisere sig med venner. Det kan hænge sammen med, at mennesker af gennemsnitlig intelligens evolutionært set har haft mere brug for hinanden, mens de meget kloge godt kunne klare sig selv.

3. Du elsker chokolade
Et jævnligt indtag af chokolade forbedrer hjernefunktionen. Sådan konkluderer forskere på baggrund af data fra Maine-Syracuse Longitudinal Stydy.

De forsøgspersoner, som indtog chokolade ofte, klarede sig bedre i kognitive tests inden for eksempelvis visuel-rummelig hukommelse og abstrakt tænkning.

4. Du dyrker sport eller spiller musik
At spille et musikinstrument styrker kreativiteten, hukommelsen, den analytiske og matematiske sans, sprogkunnen og finmotorik.

Regelmæssig motion får hjernen til at producere BDNF-proteinet, som får hjernen til at vokse. Dermed er sport og musik blandt fem fritidsinteresser, der motionerer hjernen og gør dig klogere - og dyrker du nogle af dem, er oddsene bedre for, at du er klogere

5. Du er sjov
Klasker folk sig på lårene af grin i dit selskab?

Så er det et godt tegn på, at du er klogere end de fleste. Et forskningsstudium fra University of New Mexico viste, at studerende, som blev bedømt som sjove i nogle bestemte “udfordringer”, generelt også klarede sig bedre i intelligenstests. 

6. Du er den ældste i søskendeflokken
Flere undersøgelser - blandt andet en fra universitetet i den tyske by Leipzig - viser, at storesøster og storebror som regel er en smule mere intelligente end deres yngre søskende

Intelligensen daler en anelsen jo længere nede i søskenderækken, barnet er placeret. Forskellen er dog ikke særlig stor, men tendensen er der.

7. Du er kvinde
Dette punkt skal tages med en hel del forbehold. Men hvis man skeler til prisshowet Darwin Awards, der deler priser ud til folk, der har taget sig selv af dage på bizarre og tåbelige måder, er mænd ikke klogere end kvinder. 

90 procent af “vinderne” har været mænd. Vinderne tæller blandt andet en mand, som døde, da han spændte en indkøbsvogn efter et tog - og en terrorist, som åbnede sin egen brevbombe, da den blev returneret med posten på grund af underfrankering.

Kigger man på et gennemsnit af alle mennesker, er det dog nok en noget andet billede der tegner sig. Her tegner der sig et billede af, at der er flere meget intelligente og meget uintelligente mænd, mens der er flere jævnt intelligente kvinder - hvis man altså kigger på den såkaldte Bell-kurve.

8. Du taler et fremmedsprog
Forskningsstudier har peget på, at hvis man taler flere sprog end sit modersmål, kan det mindske hastigheden af sygdomme som eksempelvis Alzheimers. Det lader også til at påvirke hjernens udvikling og effektivitet. 

9. Du er venstrehåndet
Ingen ved endnu med sikkerhed, hvorfor og hvordan man udvikler præferencen for at bruge én hånd frem for en anden. Omkring 10 procent af verdens befolkning er venstrehåndede.

Studier tyder på, at venstrehåndede generelt har en smule bedre kognitive evner. 

10. Du betvivler din egen intelligens
I 2000 modtog David Dunning og Justin Kruger Nobelprisen i psykologi for deres undersøgelse og beskrivelser af en effekt, som siden har fået navnet Dunning-Kruger-effekten. 

Kort sagt går det ud på, at dumme mennesker er for dumme til at erkende, at de er dumme. Men der tales også om en omvendt effekt: At personer med reelle kompetencer har en tendens til at gå ud fra, at andre mennesker har tilsvarende kompetencer.

Derfor tvivler kompetente/intelligente mennesker oftere på sig selv og undervurderer egne evner sammenlignet med andres.

Så tvivler du på din egen intelligens, kan det - ironisk nok - være et tegn på, at du faktisk er det.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

Dagens Gossip