5 fantastiske fordele ved at dyrke motion

Foto: Shutterstock

Motion har altid været kendt for at være godt for os. Men vidste du, at det rent faktisk forebygger en masse livsstils- og aldersbetingede sygdomme, som flere og flere rammes af på grund af vores alt for stillesiddende livsførelse!

Du har sikkert altid hørt, at motion er godt for dig. Men for mange er udfordringen at få klemt det ind i hverdagen og at komme ud af døren for at få løbet en tur eller gå i fitnesscenteret. For oftest er det mere hoveddøren, der er forhindringen, end det er de fysiske udfordringer, der venter os. 

Der er ellers nok af gode grunde til at komme ud af døren og i gang.

I samarbejde med det danske forbrugermagasin Forbrugsguiden.dk, har vi har samlet 5 af de mest fantastiske fordele for kroppens organer, muskler og knogler.

Musklerne forstærkes og bliver større
Under træningen bruger musklerne glukose og energi for hver eneste bevægelse. For at skabe mere energi til musklerne, har de brug for mere ilt. Får musklerne ikke tilstrækkeligt med ilt, dannes der mælkesyre i stedet. Derfor øges din vejrtrækning og hjertet begynder at slå hurtigere, så det kan pumpe mere blod til musklerne og derigennem give dem mere ilt.

Under træningen opstår der små revner i musklerne, der begynder at heles igen, så snart du er færdig med at træne. Under helingen bliver musklerne større og stærkere, så du er bedre udrustet til at klare kommende udfordringer.

Lungerne kan levere mere ilt
I takt med at dine muskler får brug for mere ilt, øges din vejrtrækning og derved forbedres muskulaturen omkring lungerne, så lungerne bliver i stand til at levere mere ilt til kroppen. Det øger lungernes maksimumkapacitet, så din krop bliver bedre i stand til at leve op til de udfordringer, du giver den. Jo større lungekapacitet du har, jo mere veltrænet er du.

Hjertet bliver stærkere og blodtrykket falder
For at transportere ilten hurtigere til musklerne under træningen, øges hjerterytmen. Det træner den store muskel som hjertet i virkeligheden er, så det kan arbejde mere effektivt. Det giver dig større udholdenhed, så du kan klare større belastninger og dermed hårdere træning. Som en sidegevinst sænkes din hjerterytme, når du ikke laver noget og blodtrykket falder.

Hjernen bliver bedre til at tænke
På grund af den øgede blodtilstrømning kommer hjernen også til at fungere bedre. Det er derfor, du altid føler dig mere fokuseret og tænker bedre efter en omgang træning. 

Træner du regelmæssigt, dannes der flere nye hjerneceller og den regelmæssige øgede blodgennemstrømning får hjernens eksisterende celler til at fungere bedre. Det hjælper dig til at huske bedre og du får nemmere ved at lære. Samtidig forebygger du Alzheimers, Parkinsons og hjerneblødninger, ligesom du nedsætter den generelle ældning af hjernen.

Endelig dannes der flere af de vigtige sporstoffer endorfin, serotonin, dopamin, glutamat og lignende, som er kendt for bl.a. at have stor betydning for humøret.

Led og knogler bliver stærkere
Under træningen belastes dine led og knogler op til seks gange mere end ved almindelig daglig bevægelse. Det øger knoglemassen, der ellers normalt aftager med alderen. Det betyder, at du får stærkere knogler og led – også i alderdommen.

Lad træningen komme til dig
Så alt i alt er der masser af gode grunde til at komme ud af døren og i gang med at træne. Men du kunne selvfølgelig også vende den om og lade træningsmulighederne komme ind af døren til dig. F.eks. ved at investere i noget af alt det gode fitness-udstyr der findes på markedet.

Til hjemmebrug kan du få maskiner, du allerede kender fra fitnesscenteret, i versioner der nemt kan gemmes af vejen, når du ikke træner. Især maskiner som en crosstrainer og en romaskine, kan være rigtig gode i hjemmet. Men sådanne maskiner kan du hurtigt få 15 - 20 minutters aktiv træning med pulsen oppe, uden at skulle forlade hjemmet. 

Hvis du er på udkig efter træningsudstyr til hjemmet, kan du læse en gratis crosstrainer guide her eller en artikel om hvad du skal være opmærksom på når du køber en romaskine.

Dagens Gossip