9 ting læger ville ønske de kunne fortælle dig

Skrevet af Ninna Andreasen

27/04/2016

Mest læste i dag

Læger er vant til at se mangt og meget. De er også vant til at møde et mangfoldigt udpluk af mennesker.

Men det er ikke altid lige let at sige tingene lige ud.

Her er ni ting, lægen ville ønske, han eller hun kunne sige til dig.

1. Google er spild af tid
Du kan ikke diagnosticere dig selv på nettet, og hvis du søger information om en sygdom, risikerer du, at den ikke er retvisende.

- Hvis de får information fra en god kilde, er det fint. Men der har været tilfælde, hvor en patient har læst noget på nettet om sin sygdom og er blevet ekstremt bekymret og oprørt i en hel uge, før vi havde muligheden for at sætte os ned og snakke. Det er frustrerende. Jeg afliver en myte og ser et stort lettelsens suk, lyder det fra gynækologen Christopher Awtrey.  

2. Vær ærlig og sig, hvis du ikke tager medicinen (rigtigt)
Det sker hele tiden, at patienter ikke tager den medicin, de har fået ordineret. Ofte er de bange for at sige til lægen, at de har glemt eller fravalgt medicinen, men det er en rigtig dårlig idé.

Hvis lægen skal træffe fornuftige beslutninger, har han eller hun brug for et godt informationsgrundlag.  

3. Du er nødt til at tabe dig
Overvægt er skyld i rigtig mange livsstilssygdomme, men det kan være enormt svært som læge at bryde ind i det personlige rum og sige ærligt til en patient: Du er nødt til at ændre din livsstil og tabe dig.

Læs også: De mærkeligste ting, læger har måttet forklare patienter

Hvis overvægt truer helbreddet, er det vigtigt, at patienten erkender det. Så kan lægen hjælpe med at få vægten under kontrol.

4. Dit job slår dig ihjel
Det kan være svært at sige til en patient, at vedkommende er nødt til at skifte job. Men stress er en alvorlig sag, der kan være potentielt dødelig.

Hjertelægen Annabelle Volgman havde sat en hjertemonitor på en patient for at måle hendes rytme i hverdagen. En dag lod lægen mærke til, at noget var helt galt og ringede til patienten.

- Hun fortalte mig, at hendes chef lige havde bedt hende om at arbejde hårdere end hun allerede gøre. Da jeg forklarede, hvad stress gjorde ved hendes helbred, besluttede hun sig for at skifte job. En måned senere havde hun det meget bedre.

5. Fortæl, hvad der bekymrer dig
Men helst lige når du kommer ind - og ikke når du er på vej ud ad døren igen.

- Man bruger tid på en patient med en nedgroet tånegl, men i virkeligheden er problemet smerter i brystet, lyder det fra den alment praktiserende læge Dr. Sharon Salloum.

Hun opfordrer til at få “fisken på disken” så hurtigt som muligt i løbet af konsultationen, så det virkelige problem får den tid, det fortjener.

6. Det er vanvittigt at droppe psykofarmakaen uden vejledning
Antidepressiver er en alvorlig sag. Det er det også, hvis man bare holder op med at tage dem uden at blive vejledt i, hvordan man trapper ned.

- For det første er der de fysiske bivirkninger ved at stoppe med at tage medicin fra den ene dag til den anden. Fra kvalme til humørsvingninger til en elektrisk følelse i kroppen, hvilket kan være meget ubehageligt. Derudover er risikoen for tilbagefald meget højere, især hvis man har taget medicinen i lang tid, advarer Philip Muskin, der er psykiater.

7. Vær sød at vaske dig, før du kommer ind
Nogle patienter kan selvfølgelig have travlt og komme direkte fra arbejde, mens andre måske har et problem med at holde på vandet. Men lægerne vil sætte pris på, hvis man lige ordner sin personlige hygiejne en smule inden konsultationen.

8. Dit helbred bør bekymre dig ligeså meget som det bekymrer mig
Især kvinder kan have svært ved at sætte dem selv og deres helbred i første række, når de også har børn, ærinder, ægtefæller og jobs, som skal passes.

Læs også: Akutlæger advarer: Disse 7 ting ville vi aldrig have i vores hjem 

- Men hvis motion og ernæring er nederst på din huskeseddel, når du aldrig til dem. Hvis jeg virkelig kunne overbevise alle patienter om, at de skal prioritere deres helbred, ville de måske give sig selv lov til det, lyder det fra lægen Heather Burton.

9. Ring og aflys, hvis du ikke kan komme!
Alment praktiserende læger har rigeligt travlt i forvejen. Det bliver ikke bedre af, at nogle patienter “glemmer” at ringe for at aflyse en tid eller ikke giver besked om, at de kommer for sent.

Ring til konsultationen og sig det som det er. Så generer du heller ikke de andre patienter.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: