Ammestuehistorie eller ej: Sådan påvirker kameraets blitz din babys øjne

Skrevet af Laura Nygaard

19/08/2015

Dagens topnyheder

En historie om en baby, der blev blind af at blive fotograferet, gik for nylig viralt i udlandet. Historien stammer oprindeligt fra et kinesisk medie og blev bl.a. taget op af Daily Mail.

Ifølge nyhedshistorien skulle en tre måneder gammel baby angiveligt have mistet synet, da en ven af familien tog et billede lidt for tæt på babyens ansigt uden at slå kameraets blitz fra.

Det er ikke lykkedes Dagens.dk at verificere historien, men bekymringen lever i bedste velgående herhjemme, viser en hurtig Google-søgning.

Således omhandler flere tråde på danske debatforaer på nettet nybagte mødres frygt for at skade deres guldklumps øjne, når de tager billeder til familiealbummet.

Læs også: Marie undrede sig, da der sad en blind pige på kagen - men så gik den hylende morsomme sandhed op for hende

Men frygten er helt ubegrundet, fortæller overlæge på Rigshospitalets øjenklinik Jon Peiter Saunte til Dagens.dk.

- Jeg har ikke set eksempler på øjenskader efter kraftig blitz, siger han.

- Vi kender til forbrændinger i øjnene fra laserpenne der udsender et meget stærkt og komprimeret lys, men en almindelig kamerablitz udsender lys i en bred vifte og er helt uskadelig.

Som voksen kan vi godt opleve, at vi bliver blændede og får store grønne pletter for øjnene, når vi bliver udsat for en særlig skarp blitz, og derfor kan det være nærliggende at tro, at små følsomme babyøjne oplever dette ekstra stærkt.

Men hos voksne retter synet sig som bekendt efter højst nogle minutter. Og det samme gør sig gældende hos børn, oplyser overlægen.

- Babyers øjne er ikke færdigudviklede, og de første måneder ser de kun konturer og ingen detaljer. Det betyder dog ikke, at de er særligt sensitive over for lys i denne første periode, slår han fast.

Læs også: Se det ubeskrivelige øjeblik, hvor farveblind far ser farven på sine børns øjne for første gang

Vi kender til de kameraer, der udsender et rødt blink, inden de blitzer. Det sker for, at øjet kan vænne sig til lyset og pupillen trække sig sammen, inden vi bliver blitzet. Og den mekanisme findes også allerede hos helt små børn, fortæller overlægen og beroliger nervøse småbørnsforældre:

- Hvis blitz virkelig var skadeligt, så tror jeg, vi havde haft masser af dokumentation for det. For nyfødte må næsten være nogle af de mest fotograferede i verden, siger han med et smil.

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler: