Dårlige oplevelser i sundhedsvæsenet gør kvinder nervøse for at føde

Skrevet af Marie Milling

07/12/2015

Dagens topnyheder

En stor undersøgelse viser, at op mod en ud af fire kvinder i Danmark, føler de har været udsat for overgreb.

Med overgreb menes ikke kun fysiske, men også oplevelser, som kvinderne bærer med sig senere.

- Vi skal have fokus på det her problem, og så skal vi ikke være bange for at tale med de kvinder, som har oplevet noget traumatiserende, siger Anne-Mette Schroll, udviklingskonsulent i Jordemoderforeningen til Dagens.dk.

Læs også: Dansk forskning: Børn kan også være hypokondere

Hun har lavet en undersøgelse blandt en gruppe kvinder, som scorede højt på, hvor traumatisk det overgreb, de havde oplevet, var.

En del af de kvinder, som Schroll interviewede, overvejede som følge af deres oplevelse enten ikke at få børn, eller i det mindste at få forestaget et kejsersnit, fordi deres tidligere oplevelser gjorde dem nervøse for mødet med sundhedsvæsenet igen.

- Det er et problem, hvis kvinder er nervøse for at føde eller få børn, fordi de har oplevet noget traumatiserende, siger Anne-Mette Schroll som i første omgang var overrasket og bekymret over, at der var så mange, som havde oplevet et overgreb i sundhedsvæsenet.

- Det er jo et problem, at vi forestiller os, at vi ikke gør noget traumatiserende, men så er der en lang række kvinder, som oplever noget andet, siger hun.

Sverige er forgangsland
Hun forklarer, at alle dem, hun kender af sundhedsfagligt personale, gør alt, hvad de kan for at hjælpe folk, men at der åbenbart er mange kvinder, som har haft dårlige oplevelser.

- Jeg tror, det er vigtigt, at vi ikke bruger dette til at slå os selv eller vores kollegaer oven i hovedet med, siger hun og fortsætter:

- Men samtidig er det også vigtigt, at vi har fokus på det her emne. Kvinderne fra  min undersøgelse sagde alle, at man godt må tale med dem om det.

Læs også: Ny forskning: At være i skoven beskytter dig mod alvorlige sygdomme

Hun siger, at undersøgelsens resultater er tankevækkende, og det kan især have en effekt i forhold til gravide kvinder, at så mange har oplevet en skidt episode, som har sat sig i hukommelsen.

- Når man er gravid, så er man jo rigtig meget i kontakt med sundhedsvæsenet.

Hun forklarer, at man i Sverige har været gode til at have fokus på det med overgreb i sundhedsvæsenet, og hun håber, man herhjemme også vil tale mere om dette problem, så man forhåbentligt kan mindske det.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: