Danske læger advarer: Livsfarlig sygdom fra rotter smitter flere danskere

Skrevet af Emil Ryttergaard

16/02/2018
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Rekordmange danskere er blevet smittet af den farlige sygdom, der kan få store konsekvenser.

Mest læste i dag

Der er flere rotter i Danmark end nogensinde før. 

Og de hårdhudede gnavere er ikke kun generende, de kan faktisk sprede en farlig sygdom, når det færdes.

For når rotterne færdes i kælderrummene, kloakker, vandløb eller andre steder og spreder deres urin, så kan mennesker risikerer at blive smittet med den farlige bakteriesygdom leptospirose, hvilket rekordmange danskere i år er blevet smittet med, skriver DR.  

Tidligere har sygdommen ikke ramt mange danskere, hvor der i mange år har været under 10 tilfælde hvert år. Men i 2016 og 2017 er antallet af smittede steget voldsomt, og sidste år blev 22 danskere smittede med sygdommen, hvilket er det højeste antal i 24 år.

Sygdommen viser sig som en influenzalignende tilstand, med høj feber. Og selv efter at man har fået det bedre, så kan sygdommen vise sig tænder på et senere tidspunkt.

Når rotterne bevæger sig rundt i kælderrum, vandløb eller kloakkerne, så kan den smitsomme sygdom hurtigt sprede sig.  Foto: Scanpix

Her kan man opleve ondt i lægmusklerne, hvor man bliver dårlig og gullig i huden. Og så skal man indlægges, da tilstanden kan føre til svigt af flere organer, herunder lever og nyrer.

Typisk er det kloakarbejdere, der bliver ramt af sygdommen, men eftersom der er flere rotter, stiger risikoen for at blive ramt af sygdommen efter kontakt med vand.

Det oplevede infektionsmedicinsk læge fra Aarhus Universitetshospital Søren Jensen-Fangel, efter at han havde været på skovtur med sine børn, sin nevø og niece, hvor de havde leget i en bæk kort efter nytår. 

- Der gik nogle dage med influenzalignende symptomer, og så gik det hele lidt i bedring, og jeg tænkte, at så passede diagnosen nok på det. Men pludselig begyndte det at gå den forkerte vej igen, og noget af det, jeg lagde mærke til, var, at jeg fik ulideligt ondt i mine lægmuskler, siger han til DR.

Søren Jensen-Fangel kunne dog selv stille diagnosen, da ambulancefolkene forklarede, at han var gul i huden og blev hurtigt behandlet. 

Med en antibiotikabehandling kan sygdommen hurtigt slås ned og i ni ud af ti tilfælde oplever smittede patienter kun den milde del af sygdommen.

Nyttig viden om udbredte sygdomme

Influenza - Alle rammes af influenza før eller siden. Læs her om symptomer og behandling.

Lungebetændelse - Adskillige danskere lider af lungebetændelse hvert år. Her kan du læse om sygdommen.

Hjerteanfald - Din krop kommer ofte med advarsler før du vil opleve hjerteproblemer og i værste fald hjerteanfald. Læs her om 6 forskellige symptomer og kendetegn, som du kan holde øje med i forhold til kommende hjerteproblemer, så du kan forebygge hjerteanfald, og kontakte din læge i god tid.

Depression - Hvordan viser depression sig. Her kan du læse om det at være depressiv og have depression.

Blodtryk - Blodtryk er vigtigt at få målt, da det kan sige meget om både hjertets og blodkarrenes tilstand. Et forhøjet blodtryk øger nemlig risikoen for alvorlige sygdomme som blodpropper og hjertekrampe.

Kyssesyge - Har du kyssesyge eller mistænker du, at du har fået kyssesyge? Så tag et kig her på siden, og lær meget mere om kyssesyge.