Danske læger advarer mod ny fødselstrend: Kan give nyfødte børn dødelige infektioner

Danske læger og gynækologer advarer om en ny særlig fødselstrend, der kan skade nyfødte børn.

Når kvinder skal føde på landets hospitaler, så er det ikke alle der kan, eller vil gennemføre fødslen naturligt. 

I Danmark bliver der af den grund foretaget tusindvis af både akutte og planlagte kejsersnit, hvor at 11-12.000 børn hvert år kommer til verdenen på den facon. 

Men nu advarer danske og udenlandske læger om en ny fødselstrend, der kan være skadelig for nyfødte børn, der bliver forløst ved kejsersnit. 

Trenden går under navnet vaginal seeding, og går ud på at overføre bakterier fra moderens skede til børn født ved kejsersnit i håb om at barnet dermed udvikler bakterier, der måske kan hjælpe mod udviklingen af kroniske lidelser som eksempelvis astma og allergi. 

Ideen er at efterligne den måde et barn møder bakterier på under en vaginal fødsel ved først at pode barnets mund, ansigt og derefter hud umiddelbart efter kejsersnittet. 

Læs også

Mand har haft bule på skulderen i to år: Da lægen lægger to snit, gemmer der sig en ubehagelig overraskelse under huden

Flere gravide kvinder der skal have foretaget kejsersnit har nemlig udvist interesse for proceduren, men der er ingen beviser for, at bakterier fra skeden skulle afhjælpe den nyfødte - tværtimod kan der være større risiko for infektioner.  

- Det hidtil eneste videnskabelige vaginal seeding-studie er udført på kun 4 børn, og det er for lidt til, at man på nuværende tidspunkt kan sige noget som helst om sikkerheden ved proceduren, siger ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet, Thor Haahr, der er står bag en ny videnskabelig artikel om proceduren. 

De danske læger, der står bag artiklen, mener nemlig, at det kan være svært at afgøre om der er tale om ‘sunde’ vaginale bakterier, der overføres til barnet.  

Ved proceduren er der nemlig forhøjet risiko for at overføre infektioner, såsom HIV, klamydia, gonoré, herpes, gruppe B streptokokker og E. coli fra moderen til barnet.

Læs også

Ny trend spreder sig blandt danskerne: Både mænd og kvinder vil have en ‘hvid stjerne’

Derfor opfordrer danske læger også jordmødre og andet sundhedspersonale til at informere om andre faktorer, der kan styrke nyfødtes immunforsvar.

- Vi ved, at flere og flere kvinder og deres partnere taler med deres læger om ‘vaginal seeding', så det er vigtigt, at sundhedspersonale fortæller om andre faktorer, der kan forbedre en babys bakteriesammensætning, såsom tidlig hud mod hud kontakt, amning og sund kost, siger siger Tine Dalsgaard Clausen, der er overlæge ved Nordsjællands Hospital og klinisk lektor ved Institut for Klinisk Medicin på Købehavns Universitet. 

De danske lægers artikel om vaginal seeding er udkommet i det videnskabelige tidssrift An International Journal of Obstetrics and Gynaecology og kan læses her

På deres første date ser hun, at der er noget galt med hans hånd: 4 måneder senere deler han sin ubegribelige hemmelighed

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip