Derfor skal du aldrig give dit barn en svingtur

Foto: Shutterstock

En uskyldig svingtur kan betyde en tur på skadestuen eller hos lægen.

Svingture hører barndommen til, vil de fleste børn som voksne måske mene – men de kan være skadende for dit barns led og knogler, og derfor bør du overveje legen en ekstra gang. Det skriver Mirror.

Børns led og knogler er ekstra bløde, og det betyder også, at et mildt stræk eller vrid kan få eksempelvis albuen til at gå af led.

Ligesom gravide oplever at leddene bliver mere bløde i en periode, hvor hormonerne raser og forbereder sig på at skulle vokse om blandt andet maven og lænden, er børns led bløde, helt indtil de bliver omkring fire år gamle, hvor de begynder at ”stivne” mere.

Svinger man barnet rundt – eller hiver det i armen på en gåtur, risikerer man dermed, at albueleddet forstrækker sig.

- Tilstanden opstår typisk ved, at en voksen person rykker hårdt i armen på et barn, mens armen er strakt og let indaddrejet. Mekanismen er, at spolebenet på underarmen bliver trukket delvist ud af sin normale stilling, idet det runde og flade ledhoved trækkes delvist ud af det ringformede ledbånd i albuen. I denne proces ødelægges en mindre del af ledfibrene omkring spolebenet, så knoglen ikke uden videre går helt på plads igen, skriver Sundhed.dk, der også understreger, at tilstanden som sådan er harmløs, men at det gør ondt på barnet, så længe armen ikke sidder ordentligt sammen, og personen skal derfor et smut forbi lægen og evt. have sat albuen på plads igen.  

Typisk vil man opdage det ved, at barnet har ondt og undgår at bruge armen normalt. I det tilfælde er det derfor vigtigt at komme til lægen og evt. få sat spolebenet på rette plads igen.

Er det sket én gang, er risikoen for, at det sker igen desuden større, og man bør som minimum undgå at trække i armene foreløbigt – ved fx en svingtur, ved en gå tur, eller blot når man trækker armene gennem ærmet på en trøje.

 

Læs også: Hvis du ser børn gøre dette med benene, så stop dem øjeblikkeligt

 

Dagens Gossip