Derfor skal du blive hjemme, hvis du føler dig sløj

Skrevet af Jesper Larsen

07/12/2015
Mange danskere vælger at tage på arbejde, selvom næsen løber og kropstemperaturen er høj.

Mest læste i dag

Når vinteren er ved at få tag i Danmark, begynder sygdommene også at vinde indpas blandt befolkningen. 

Og det sætter ofte danskere i et dilemma: Skal jeg tage i skole eller på arbejde, selvom jeg føler mig sløj?

I første omgang er det vigtigt at finde ud af, om man er forkølet eller om man har influenza. 

Som regel er man ikke i tvivl, hvornår der er tale om influenza. Det giver pludselig høj feber, hovedpine og muskelsmerter, og der er det vigtigt at holde sig langt væk fra sin skole eller arbejdsplads, både for at passe på en selv, men også for at beskytte folk omkring en. 

Ved forkølelse er det mere subjektivt, men der er stadig rimelig klare retningslinjer på området. 

- Det dur ikke at spille helt ved at slæbe sig af sted. Når den værste forkølelse er klinget af - altså næsen er holdt op med at løbe kraftigt og en eventuel hoste og øm hals er i bedring - kan man overveje at tage på arbejde igen. Inden da er det bestemt ikke tilrådeligt. Er der tale om feber, skal man slet ikke vove sig ud, men derimod blive hjemme og tage en feberfri dag oven i hatten, siger Allan Randrup Thomsen, der er professor på institut for immunologi og mikrobiologi ved Københavns Universitet.

Man skal altså ikke kun blive hjemme ved influenza, men også i forkølelsens første dage. Alligevel vælger mange danskere at slæbe sig i skole eller på arbejde alligevel. 

- Det er ikke dybt videnskabeligt dokumenteret, at det kan trække sygdommen i langdrag, hvis man tager på arbejde, men sund fornuft fortæller os, at et immunsystem, der er presset, ikke fungerer optimalt. Man bliver også nødt til at lade være med at tage misforstået hensyn til kollegerne ved at vende hurtigt tilbage og i stedet tænke på smittefaren, siger Allan Randrup Thomsen til Kristeligt Dagblad. 

Forkølelsesvira især overføres via sekret fra mund og næse, der lander på vores hænder og dermed spredes via håndtryk, dørhåndtag og så videre. Så er der udelukkende tale om en tør hoste, er det ikke strengt nødvendigt at blive hjemme, forklarer han.

Og ifølge en nylig undersøgelse fra University of California, er mangel på søvn afgørende for, om man bliver smittet med forkølelse

Personer, som sover under seks timer per nat, har fire gange højere risiko for en forkølelse end personer, som sover mindst syv timer hver nat.

- Når man bliver ramt af forkølelse kan man sammenligne det med en forstuvning. I den akutte fase skal man give ro og ikke forcere træningen. Det handler ikke om at sidde passiv i lang tid derhjemme, men at mærke efter, hvad ens krop kan håndtere og ikke kan håndtere, siger Allan Randrup Thomsen.