Drop slankekuren i første omgang: Overvægt sidder mellem ørerne

Skrevet af Kirstine Petersen

26/01/2015

Mest læste i dag

Inden, du snørrer løbeskoene, slår op i slankekogebogen eller melder dig på et vægttabskursus, skal du overveje at sætte dig helt roligt ned i en stol og kigge ud af vinduet.

Eller gå en tur på stranden og glo ud over bølgerne, indtil din puls er rolig. Formålet?: At få styr på dine tanker.

Et vægttab handler nemlig ikke udelukkende om balancen mellem mad og motion, men i høj grad om at finde ud af, hvad der stresser dig eller gør dig ked af det.

Stress hindrer nemlig den langsigtede effekt af en slankekur. Det siger blandt andre psykolog og forfatter Uffe Damborg til Søndagsavisen.

- Mange studier peger på, at 75 procent af overvægtige er stressede. Det kan være, fordi de har travlt i hverdagen, men det kan også skyldes, at de er ensomme, angste, triste, har parforholdsproblemer, socialfobi eller er perfektionistiske og stiller urimeligt høje krav til sig selv, siger Uffe Damborg.

Mange mennesker bruger således maden til at håndtere vanskelige følelser. De spiser derfor for fedt og for meget. De stress-spiser simpelthen. 

Læs også: Forskning: Lille vægttab øger chancen for overlevelse markant for kvinder med brystkræft

Er der ikke styr på stress-kilden, har du og din krop ikke overskud til at smide kiloene og bevare den ønskede vægt.

Få styr på tankerne først
I stedet for at kaste sig hovedkulds ind i en kur, skal man derfor i stedet starte med at kigge indad, mener ernæringsekspert Marie Steenberger:

- Når jeg skal hjælpe folk med at tabe sig, så taler jeg fem procent af tiden om kostråd og ernæring, mens 95 procent af sessionen går med at finde ud af, hvilke følelser folk spiser på, og hvordan de kan håndtere de følelser uden at spise.

Hun peger endda på, at forældre har en tidlig rolle i at skabe en forbindelse mellem ullykkeligt følelser og indtag af mad:

- Mange har ikke lært at håndtere svære følelser. Det kan allerede begynde i barndommen, når forældre giver børn en is for at trøste dem, efter de har slået sig og grædt,  siger Marie Steenberger til avisen.

Er rådene noget, du kan nikke genkendende til?