E-cigaretter og nikotin

| Skrevet af BNB den 8. juli 2013 - 6:02
e-cigaret og væske. Foto: Elo Christoffersen.

Den moderne elektroniske cigaret blev opfundet i 2000. Den indeholder en væske, som varmes op og fordamper, så brugeren kan »ryge« cigaretten.

E-cigaretten har på ganske få år vundet stor udbredelse i Danmark. Ifølge en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen brugte omkring 150.000 danskere e-cigaretter i 2012.

Selve cigaretten er fuldt lovlig at sælge og bruge i Danmark. Men væske, der indeholder nikotin, karakteriseres som et lægemiddel og kræver særlig godkendelse.

Endnu er der ingen godkendte nikotinvæsker på det danske marked, ligesom ingen danske forhandlere har tilladelse til at sælge væsken.

Ikke desto mindre sagde 59 procent af e-rygerne i Sundhedsstyrelsens undersøgelse, at de altid anvender e-cigaretter med nikotin.

Læs også: E-cigaretter rykker fra webshops til gågader

Det er lovligt at købe nikotinvæsken i udlandet, for eksempel via netbutikker. Væsken er ikke ulovlig i Sverige og Storbritannien, hvor mange danske netbutikker har hjemme.

Nogle danske forretninger sælger imidlertid også nikotinvæsker. Det kan dog udløse et forbud og eventuelt en politianmeldelse fra Sundhedsstyrelsen. Foreløbig har styrelsen meldt fire forhandlere til politiet for ulovligt salg af nikotin.

Der foreligger heller ingen ansøgninger om godkendelse af hverken væsker eller forhandlere.

Deltag i debatten

Krimi

23. september 2014

Tidligere ærkebiskop og ambassadør for Vatikanet anholdt. Han mistænkes for at have købt sex med børn.

Politik

23. september 2014

Obama har nu forpligtet sig selv på at nå en klimaaftale i Paris næste år, mener Rasmus Helveg Petersen.

Sundhed

23. september 2014

Hvis du har glemt, hvorfor sex med din hustru eller ægtemand ikke er helt så skidt, som det ofte bliver skildret i film, så læs med her.

Underholdning

23. september 2014

Det overraskede helt sikkert seerne, da nyhedsværten Charlo Greene forleden sagde sit job op, mens hun var på skærmen. Nu forklarer hun hvorfor.

Efterlysninger

23. september 2014

En stor samling af smykker, ure og sølvtøj er blevet fundet hos en indbrudstyv. Nu mangler politiet bare at finde de rette ejermænd.

Advarsler

23. september 2014

Københavns Vestegns Politi melder om en alvorlig brand i Vallensbæk og har udsendt sirenevarsel.

God karma

20. september 2014

En kræftsyg mor frygtede, hvad der skulle ske med hendes 8-årige søn efter hendes død. Men den dødssyge kvinde fik uvurderlig hjælp fra uventet side.

Frækt

23. september 2014

Hvis du har glemt, hvorfor sex med din hustru eller ægtemand ikke er helt så skidt, som det ofte bliver skildret i film, så læs med her.