E-cigaretter og nikotin

| Skrevet af BNB den 8. juli 2013 - 6:02
e-cigaret og væske. Foto: Elo Christoffersen.

Den moderne elektroniske cigaret blev opfundet i 2000. Den indeholder en væske, som varmes op og fordamper, så brugeren kan »ryge« cigaretten.

E-cigaretten har på ganske få år vundet stor udbredelse i Danmark. Ifølge en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen brugte omkring 150.000 danskere e-cigaretter i 2012.

Selve cigaretten er fuldt lovlig at sælge og bruge i Danmark. Men væske, der indeholder nikotin, karakteriseres som et lægemiddel og kræver særlig godkendelse.

Endnu er der ingen godkendte nikotinvæsker på det danske marked, ligesom ingen danske forhandlere har tilladelse til at sælge væsken.

Ikke desto mindre sagde 59 procent af e-rygerne i Sundhedsstyrelsens undersøgelse, at de altid anvender e-cigaretter med nikotin.

Læs også: E-cigaretter rykker fra webshops til gågader

Det er lovligt at købe nikotinvæsken i udlandet, for eksempel via netbutikker. Væsken er ikke ulovlig i Sverige og Storbritannien, hvor mange danske netbutikker har hjemme.

Nogle danske forretninger sælger imidlertid også nikotinvæsker. Det kan dog udløse et forbud og eventuelt en politianmeldelse fra Sundhedsstyrelsen. Foreløbig har styrelsen meldt fire forhandlere til politiet for ulovligt salg af nikotin.

Der foreligger heller ingen ansøgninger om godkendelse af hverken væsker eller forhandlere.

Deltag i debatten

Krimi

22. december 2014

53-årige Jens Peter Taulborg Madsen er sidst set den 12. oktober. Trods massiv eftersøgning er manden som sunket i jorden.

Politik

20. december 2014

Over det seneste halve år har folk ændret holdning. Flertal vil af med forbehold, men fortsat mange "ved ikke"

Sundhed

Efterlysninger

Advarsler

22. december 2014

I takt med at priserne på smartphones stiger, er der større gevinster at hente for lommetyve. Derfor er det vigtigt, at smartphone-ejerne tager deres forholdsregler.

Frækt

22. december 2014

Den amerikanske skuespillerinde Maggie Gyllenhaal blotter gerne sin krop på det store lærred. Hun gider nemlig ikke utroværdige sexscener.