E-cigaretter og nikotin

| Skrevet af BNB den 8. juli 2013 - 6:02
e-cigaret og væske. Foto: Elo Christoffersen.

Den moderne elektroniske cigaret blev opfundet i 2000. Den indeholder en væske, som varmes op og fordamper, så brugeren kan »ryge« cigaretten.

E-cigaretten har på ganske få år vundet stor udbredelse i Danmark. Ifølge en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen brugte omkring 150.000 danskere e-cigaretter i 2012.

Selve cigaretten er fuldt lovlig at sælge og bruge i Danmark. Men væske, der indeholder nikotin, karakteriseres som et lægemiddel og kræver særlig godkendelse.

Endnu er der ingen godkendte nikotinvæsker på det danske marked, ligesom ingen danske forhandlere har tilladelse til at sælge væsken.

Ikke desto mindre sagde 59 procent af e-rygerne i Sundhedsstyrelsens undersøgelse, at de altid anvender e-cigaretter med nikotin.

Læs også: E-cigaretter rykker fra webshops til gågader

Det er lovligt at købe nikotinvæsken i udlandet, for eksempel via netbutikker. Væsken er ikke ulovlig i Sverige og Storbritannien, hvor mange danske netbutikker har hjemme.

Nogle danske forretninger sælger imidlertid også nikotinvæsker. Det kan dog udløse et forbud og eventuelt en politianmeldelse fra Sundhedsstyrelsen. Foreløbig har styrelsen meldt fire forhandlere til politiet for ulovligt salg af nikotin.

Der foreligger heller ingen ansøgninger om godkendelse af hverken væsker eller forhandlere.

Deltag i debatten

Krimi

20. april 2015

En målrettet politiaktion sætter fokus på at finde de borgere, der ikke møder op i fogedretten. Uanset hvor den udeblevne befinder sig, risikerer de at blive anholdt.

Sundhed

20. april 2015

En undersøgelse af 49 stoffer viser, at spildevandet er fyldt med rester af skadeligt medicin i Aarhus og omegn.

Underholdning

18. april 2015

Se den voldsomme trailer for filmen, som handler om vores måske for intime forholde til nettet.

Advarsler

20. april 2015

Det ser måske flot ud, lige når det er lavet. Men hvor flot er det i virkeligheden, når det ender med blå mærker omkring munden i flere uger og kronisk følelsesløshed?