Lige så slemt som du altid har frygtet: Offentlige toiletter har slemme bakteriefælder

Skrevet af Marie Milling

14/03/2015
Læs her om det overraskende sted, hvor du finder lige så mange bakterier som i en tarm.

Dagens topnyheder

Offentlige toiletter kan gemme på mange bakteriebomber. Her der der nogle tips til, hvordan man undgår dem.

Hvis man for eksempel kan vælge imellem flydende sæbe eller et traditionelt stykke sæbe, er den første mulighed langt at foretrække frem for den anden.

Lige mange bakterier i sæbe og tarm
Man kan nemlig finde lige så mange bakterier på et stykke fugtigt fast sæbe, som man kan finde i sin egen tarm.

Det fortæller professor Jan Pravsgaard Christensen, som er ekspert i immunsystemet.

Læs også: Hotel: Nej til bøsser - ja til heteroseksuelle

Han fortæller, at en anden mulig bakterie-befængt ting, man kan støde på, er det traditionelle stofhåndklæde.

Det er klart, at hvis der hænger et almindeligt håndklæde, som alle tørrer deres bakterier af i, så kan det ende med at blive slemt.

Pas på med de rene labber
Alt man rører ved, efter man har vasket fingre, kan være potentielle bakteriefælder. Noget af det sidste, man bør gøre på et toilet, er at vaske fingrene.

Det gør for eksempel ikke så meget, hvis sæbepumpen fungerer sådan, at man skal bruge sine hænder til at pumpe sæben op, for der kommer håndvaskeriet efter, og man kan få fjernet eventuelle uvelkomne bakterier.

Men det er derimod godt, hvis vandhanen er betjent med et berøringsfrit system, så man ikke skal dreje på et håndtag, som hundrede andre har rørt.

Omtanke giver mening
Faktisk er der god mening bag mange af de forbehold, som folk tager på toilettet.  Selvom nogle måske har ment, de var lettere hysteriske.

Man kan med fordel spritte toiletbrættet af, og så kan man tage papir i brug, når man skal ud fra et mindre pænt toilet.

Jeg kigger tit på, hvordan toilettet ser ud generelt. Hvis det ser ud, som om det sjældent bliver gjort rent, bruger jeg et stykke papir, når jeg skal tage i håndtaget på vej ud, fortæller Jan Pravsgaard Christensen.

Han fortæller, at det derudover altid er vigtigt, at man vasker sine hænder i 30 sekunder.

Der skal både skrubbes grundigt, så man kommer ned i alle de små furer i hænderne, og så er det vigtigt, at sæben får tid til at virke.

Hvis man ikke giver sæben tid til at virke og får skrubbet igennem på begge sider af hænderne, så går du sikkert ikke fra toilettet med så rene hænder, som du tror.