Lungebetændelser rammer også om sommeren

Feber, kulderystninger, hoste og åndenød. Det er typiske symptomer på en lungebetændelse. En sygdom mange danskere forbinder med vinter.

Rammer også som sommerenMen faktisk rammer lungebetændelse også mange om sommeren. Især ældre og personer med kroniske sygdomme som KOL og astma skal være opmærksomme på risikoen året rundt.

Og har man først haft lungebetændelse én gang – er der stor risiko for, at man bliver ramt igen.

Lungebetændelse rammer KOL-patienter hyppigere end raskeAlice Munk er en af landets mange KOL-patienter. Hun har oplevet hvordan en lungebetændelse kan få store konsekvenser.

”Jeg tror, at det værste, der kan være for os med dårlige lunger, det er at få en lungebetændelse. Fordi det tager så frygtelig hårdt på os. Det giver en forringelse af vores lungefunktion også på sigt, selvom vi er blevet raske”, forklarer Alice Munk.

Årligt rammer lungebetændelse mere end 150.000 danskere, og ca. 1.700 dør som følge af sygdommen. Derfor kan det være vigtigt, særligt hvis man har en kronisk lungesygdom eller nedsat lungefunktion, at forebygge lungebetændelse.

”De ting man selv kan gøre for at forebygge en lungebetændelse er, at stoppe med at ryge, at man tager sin inhalationsmedicin og at man søger for at være fysisk aktiv,” lyder rådet fra overlæge ved lungemedicinsk afdeling på Århus Sygehus, Anders Løkke.

Andre råd du kan benytte dig af, er:

- Hold en god håndhygienje

- Nys i ærmet

- Opsøg din læge, hvis forkølelsen ikke går væk

- Hvis du er tvivl, om du har lungebetændelse eller har spørgsmål til forebyggelse og behandling, anbefaler vi at gå til din praktiserende læge.

- Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle patienter med betydende KOL, tilbydes vaccination mod pneumokok-lungebetændelse

Læs flere gode råd på lungeforeningens og sundhedsstyrelsens hjemmesider.

Dagens Gossip