Manden bag udryddelsen af koppesygdom er død

Den amerikanske læge og professor i epidemiologi Donald Henderson er død i en alder af 87 år, skriver BBC.

Henderson betegnes af mange som manden, der lykkedes med at udrydde den dødbringende sygdom kopper.

Donald Henderson blev i 1966 sat i spidsen for Verdenssundhedsorganisationens arbejde med at bekæmpe kopper.

Sygdommen er en af de dødeligste i menneskehedens historie. Det anslås, at mellem 300 og 500 millioner mennesker døde af kopper i løbet af 1900-tallet.

Professoren døde fredag i Baltimore i delstaten Maryland som følge af komplikationer i forbindelse med en brækket hofte. Det oplyser University of Pittsburgh Medical Center, hvor Henderson arbejdede.

- Henderson ændrede virkelig verden til det bedre, siger Tom Inglesby fra universitetet i en meddelelse ifølge nyhedsbureauet AFP.

Hvis man bliver ramt af kopper, får man typisk først influenzalignende symptomer. Det udvikler sig senere til rødligt udslæt og blærer på både krop og ansigt.

Donald Henderson gik efter at isolere alle nye smittetilfælde og vaccinere de personer, der var i smittefare. Det sidste naturlige tilfælde af kopper blev registreret i Somalia i 1977. Tre år senere blev sygdommen officielt erklæret udryddet.

Det er ifølge AFP hverken før eller siden lykkedes på samme måde at udrydde en sygdom, der smitter mellem mennesker.

Koppevirusset eksisterer dermed ikke længere i naturlig tilstand, men to laboratorier i verden har tilladelse til at opbevare virusset. Det ene ligger i USA, det andet i Rusland.

Blandt andet den amerikanske regering har til nødsituationer - hvis virusset eksempelvis skulle komme i fjendens hænder - et lager af koppevaccine.

/ritzau/

Dagens Gossip