Michael blev ramt af farlig ensomhed – men så sagde kollegaen noget, der ændrede hans liv

Som mand risikerer du at få alt for tidligt besøg af døden, der med sin le vil banke på din hoveddør som en af de få, hvis du bag væggene sidder og nøjes med at leve dit liv i ensomhed.

- Er du ensom, er der ingen til at holde øje med dig og sige til, hvis du ser sløj ud og burde gå til lægen. Det betyder, at ensomme mænd ofte er for langsomme til at reagere på sygdomme som kræft og diabetes, siger Svend Aage Madsen, der er chefpsykolog på Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed.

Et forlist forhold og flere flytninger rundt i landet var med til at få 39-årige Michael Ploug Bekker til at isolere sig fra omverdenen. Der kunne gå flere uger, hvor det eneste sociale liv var, når han fik besøg af sine to børn.

- Jeg sad bare derhjemme med en mindre depression. Jeg kunne ikke tage mig sammen til noget, og til sidst lavede jeg bare ingenting, siger Michael Ploug Bekker til Dagens.dk.

Det er ikke kun den psykiske velvære der lider ved ensomhed, da et liv mutters alene også påvirker den fysiske sundhed.

- Ensomhed kan være lige så skadeligt som rygning og overvægt, hvorimod et godt socialt netværk kan øge levealderen, siger Svend Aage Madsen.

I gennemsnit lever danske singlemænd syv år kortere end de kønsfæller, der lever i et parforhold.

En ny undersøgelse foretaget af Forum for Mænds Sundhed blandt 1.000 mænd viser, at knap halvdelen af de udspurgte mænd ønsker at tabe sig og dyrke mere motion, mens omkring en tredjedel ønsker sundere kostvaner.

Men et af problemerne for ensomme mænd er, at selvom de ønsker et sundere og mere aktivt liv, så forbliver de fanget i deres enlige tilværelse – de formår ikke at gøre ønsket om en ny livsstil til virkelighed.

- Mange mænd reagerer ofte ved at skubbe deres venner og familie væk, hvis de får det psykisk dårligt og bliver ensomme. De har en tendens til at blive vrede, hvilket kan bringe dem væk fra den hjælp og det samvær, der ellers ville være omkring dem, siger Svend Aage Madsen og fortsætter:

- Som pårørende er det vigtigt at være opmærksom på, at der ikke er tale om en dum skid, men en person, der har brug for professionel hjælp fra en læge eller psykolog.

I Grindsted lidt vest for Billund arbejder Michael Ploug Bekker som teknisk servicemedarbejder på et plejehjem, og her gav en bemærkning fra en kollega det skub, der fik den 39-årige jyde til at søge hjælp for at få løst det ensomme problem.

- Min kollega sagde: 'Michael, der er noget helt galt. Du er jo slet ikke glad', forklarer Michael Ploug Bekker, der udover at gå til samtaler hos en terapeut også begyndte at komme i den lokale afdeling af Mænds Mødesteder, der efter udenlandsk forbillede hjælper ensomme mænd til at søge sociale fællesskaber.

Indtil videre er Mænds Mødesteder at finde i otte forskellige byer i landet, og ifølge Svend Aage Madsen er det de sociale aktiviteter som at reparere cykler eller dyrke motion på et træningshold, der får mændene til at møde op.

Læs også: Myndigheder slår alarm: Ensomhed er ligeså farligt som at ryge

- Mænd går ind i fællesskabet for at lave nogle aktiviter, ikke for at holde op med at være ensomme. Det er kammeratskabet, der får dem ud af ensomheden og er med til at styrke deres sundhed, siger Svend Aage Madsen.

I dag er det Michael Ploug Bekker, der har ansvaret for den ugentlige træning på motionholdet ved Mænds Mødesteder i Grindsted.

Selvom han nu kender flere af de andre borgere i byen og er begyndt at komme mere ud, så sidder ensomheden stadig i kroppen.

- Når du ikke har snakket med andre mennesker i lang tid, så skal du ligesom startes op forfra, siger Michael Ploug Bekker og forklarer, at hans to sønner på ni og 13 år godt kan mærke, at deres far har fået det bedre.

- Der er ingen tvivl om, at de har fået en gladere far. Der sker bare mere nu, siger Michael Ploug Bekker.

I denne uge inviterer Mænds Mødesteder i hele landet på forskellige aktiviter, da de sociale tiltag er en del af programmet hos Men's Health Week. Læs mere om sundhedsugen ved at klikke her.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip