Ny forskning: Glutenfri kost giver langt større risiko for kræft

Skrevet af Nils Würtzenfeld

19/02/2017
Personer, der spiser glutenfrie produkter, har en højere koncentration af giftstoffer i deres blod og urin end folk, som spiser gluten. Det viser ny forskning, der samtidig advarer om, at en glutenfri diæt kan være kræftfremkaldende.

Mest læste i dag

I løbet af de senere år er mad uden gluten blevet utrolig efterspurgt. 

Mens nogle personer holder sig fra gluten på grund af allergier, har andre valgt at droppe det som del af en sund glutenfri diæt. 

Rigtig mange restauranter og supermarkeder har derfor valgt at imødekomme ønsket om glutenfri produkter, men nu viser ny forskning, at den populære fødevaredille kan medføre alvorlige konsekvenser. Det skriver Videnskab.dk.

Den nye forskning er del af en undersøgelse, der netop er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Epidemiology. 

I undersøgelsen påpeger man, at folk, der spiser glutenfrie produkter, også indtager flere giftstoffer, som i værste fald kan give kræft og skade hjernen.

Der har man fundet frem til ved at undersøge en række amerikaneres glutenfri diæt, og hos forsøgspersonerne har det vist sig, at urinen hos glutnefire personer indeholder næste dobbelt så høj en koncentration af uorganisk arsen i forhold til personer, der indtager gluten.

Og det er langt fra positivt, for uorganisk arsen er et stof, der øger risikoen for lungekræft, hudkræft og blærekræft, hvis man får det ind i kroppen via mad og vand.

Forskerne opdagede også en koncentration af det giftige tungmetal kviksølv i blodet hos folk på glutenfri diæt, der var 70 procent højere end hos personer, der indtager gluten.

- Vores resultater indikerer, at der kan være utilsigtede konsekvenser ved at spise glutenfri kost, forklarer en af forskerne bag studiet, Maria Argos, der er adjunkt på Institut for Folkesundhedsvidenskab på University of Illinois i Chicago. 

Forklaringen på den højere koncentration af giftstoffer i blod og urin hos glutenfri personer, skal ifølge forskerne findes i, at mange glutenfri produkter indeholder ris i stedet for hvede, rug eller byg.

Og netop ris har ofte et højt indhold af uorganisk arsen, der stammer fra jorden i de rismarker, hvor produktionen finder sted. Mængden af uorganisk arsen afhænger af jordforholdene og kan svinge meget fra sted til sted.

- Ris kan godt indgå i en sund, varieret diæt, men det er ikke en god idé at øge sit indtag markant. Hvis man skifter fra en kost med gluten til en kost baseret på ris, øger man risikoen for, at man får kræft blandt andet i lungerne, huden og blæren, lyder det fra Max Hansen, der er seniorforsker på Afdeling for Risikovurdering og Ernæring på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Uorganisk arsen er bestemt noget, som man bør bekymre sig om, da Det Internationale Kræftforskningsagentur IARC har klassificeret uorganisk arsen som et de stoffer, der med størst sikkerhed er kræftfremkaldende på lige fod med stoffer som  tobak, alkohol, asbest og radioaktiv stråling.

-Uorganisk arsen er godt nok langt mindre kræftfremkaldende end rygning for eksempel, men hvis man indtager meget af det gennem vand og mad, er livstidsrisikoen for at udvikle kræft ikke ubetydelig, advarer Max Hansen.