Pas på: Tandtråd kan gøre mere skade end gavn

Det er et udbredt råd fra eksperter, at vi skal bruge tandtråd hver dag, men få er formentlig klar over, at tråden faktisk kan gøre stor skade.

Her er en nyhed, som sandsynligvis vil dulme den dårlig samvittighed hos alle dem, der sjældent husker at bruge tandtråd.

Ifølge Daily Mail er det under hver femte af os, der renser tænderne med tandtråd jævnligt. Men det gør måske slet ikke så meget.

Robin Seymour er professor i tandlægevidenskab på Newcastle University. Han fortæller til Daily Mail, at mange bruger tandtråden helt forkert, og at den derfor ender med at gøre mere skade end gavn.

Tandlæger råder til, at vi bruger tandtråd, fordi det kan fjerne plak og madstykker mellem tænderne. 

Men tandtråd kan samtidig være ret besværligt at have med at gøre, særligt i den bagerste del af munden, og hvis man ikke bruger det rigtigt, kan man komme til at skubbe plak og mad ned under tandkødet og dermed forværre mundhygiejnen.

En anden almindelig fejl er at trække tråden frem og tilbage som en sav. Den bevægelse fjerner ikke plak effektitvt - til genæld skader den tandkødet.

Læs også: Spis 5 valnødder og vent 4 timer: Dette vil ske med din krop

- Det er svært at bruge tandtråd, og det er svært at bruge det ordentligt, så vi bliver nødt til at begynde at kigge på alternativer. Jeg mener, at det er en langt bedre tilgang at børste grundigt, ideelt set med en elektrisk tandbørste, og derefter bruge en mellemrumstandbørste til at rense mellem tænderne og så slutte af med en alkoholfri mundskyl, siger Robin Seymour.

Tandeksperten fremhæver bakteriedræbende mundskyl som særdeles vigtigt for mundhygiejnen, fordi det er langt nemmere og mere skånsomt at bruge end tandtråd.

- At bruge mundskyl er lige så godt som tandtråd, og da de fleste indeholder fluor, er der flere fordele i forhold til beskytte tænderne fra at rådne, siger han og understreger, at man skal gå efter mærker uden alkohol.

Robin Seymour råder til, at vi børster tænder i cirka to minutter pr. gang - og aldrig under 30 sekunder.

Læs også: Hvis du spiser 3 hele æg om dagen, vil det overraske dig, hvad der sker med din krop

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

Dagens Gossip

Dagens TV