Pas på: Arbejde på disse tidspunkter kan gøre dig alvorligt syg

Skrevet af Emil Ryttergaard

20/04/2017
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Arbejder du i aften- og nattetimerne, så er risikoen for Alzheimers, demens og alvorlige hjerte-kar sygdomme kraftigt forhøjet. En gruppe danske forskere anbefaler nu, at der arbejdes så få nattevagter som overhovedet muligt.

Dagens topnyheder

Det er ikke alle, der møder ind på jobbet kl. 8 eller 9 om morgenen. 

For eksempelvis sygeplejersker, ambulancereddere eller taxachauffører kan det være en fast del af arbejdet at arbejde i de sene aften- og nattetimer.

Men det har stor betydning for folks helbred, og et nyt dansk studie viser, at natarbejde øger risikoen for en række alvorlige sygdomme, skriver Ugebrevet A4.

I undersøgelsen har danske forskere fulgt 18.015 sygeplejersker med natarbejde, og undersøgelsen viser, at natarbejdet øger risikoen for sygdomme såsom Alzheimers, diabetes, hjerte-kar sygdomme og demens.

Natarbejdet er nemlig direkte skadeligt for hjernen, og de danske forskere har estimeret, at natarbejde øger antallet af dødsfald med 26 procent. Arbejder man om aftenen er risikoen faktisk større, da antallet af dødsfald stiger med 29 procent. 

- Det er ikke trivielle tal. Vi har fundet en relativt stærk risiko. Og vi forventer, at de her resultater kan overføres til andre erhverv. Natarbejde påvirker ikke bare sygeplejersker, men alle der arbejder om natten, siger en af forskerne bag studiet, professor Zorana Jovanovic Andersen fra Center for Epidemiologi og Screening på Københavns Universitet.  

Årsagen til at nat- og aftenarbejde skyldes ændringerne ved den biologiske døgnrytme, der vendes på hovedet. Mangel på søvn, øget stress, et for højt blodtryk og forskellige hormoner, der kører rundt i kroppen. 

Hvad der er den reelle årsag til, at det er farligere at arbejde i aften- og nattetimerne end i dagstimerne, er stadigvæk en gåde for forskerne. 

Men ved at påvise den øgede risiko for de farlige sygdomme, anbefaler forskerne bag undersøgelsen, at folk med natarbejde har så få vagter som muligt i træk for at minimere risikoen for de farlige sygdomme mest muligt.