Professor advarer: Derfor må du ikke varme pasta op igen

Skrevet af Kristine Bugbee

22/01/2018
Pasta har ikke godt af at blive gemt til næste dag, hvis det har stået ude.
Pasta har ikke godt af at blive gemt til næste dag, hvis det har stået ude.
Du mindsker madspild og sparer penge, hvis du genopvarmer gårsdagens aftensmad, men ifølge en norsk professor i fødevaresikkerhed kan det være farligt.

Mest læste i dag

Det er dejlig nemt at komme resterne fra aftensmaden i køleskabet og gemme dem til næste dags middag. Og det er samtidig en gevinst for både miljøet og pengepungen. 

Men det er ikke al mad, der har godt af at komme en tur i gryden for anden gang. Det skriver norske Dagbladet

Ifølge Per Einar Granum, der er professor på Institut for Fødevaresikkerhed og Infektionsbiologi på Norges Miljø- og Biovidenskabelige Universitet, kan det være farligt at genopvarme gårsdagens rester, hvis de består af pasta eller ris. 

- Ris og pasta kan indeholde relativt store mængder af bakteriesporer, som overlever kogning, siger Per Einar Granum til Dagbladet.

Sporene udvikler sig ved stuetemperaturer mellem 10 og 48 grader, hvis maden er blevet efterladt på køkkenbordet eller komfuret for længe, og de sporedannende bakterier kan udvikle toksiner, som ikke bliver slået ihjel ved genopvarmningen, der giver madforgiftning.

Alle aktive bakterier bliver slået ihjel ved høj varme, når maden genopvarmes, men ikke de sporedannende bakterier.

Hjemmelavede lasagneplader

Pas på med at genopvarme pasta og risretter.

- De fleste tror måske, at når en madvare er kogt, så er den sikker, men mange forbrugere er ikke klar over, at sporedannende bakterier kan overleve, siger professoren til Dagbladet.

Han tilføjer, at de sporedannende bakterier kan overleve kogning i lang tid. Toksinerne er varmestabile, og derfor biver de ikke dræbt ved genopvarmning.

Den genstridige bakterie hedder Bacillus cereus, som er den hyppigste årsag til fødevareforgiftning, som blandt andet kan vise sig i form af ubehagelig diarré og opkast.

- Desværre viser det sig, at når toksinet først er dannet, så hjælper det ikke at varme maden op og koge det igen, siger Per Einar Granum.

Det sker som regel, at de sporedannende bakterier bliver udviklet ved, at man lader ris og pasta stå i gryden ved stuetemperatur efter at have lavet maden. Professoren advarer mod den farlige vane.

Man skal i stedet komme maden i køleskabet eller et andet sted under 6-8 grader for at holde maden sikker, efter at den er blevet lavet.

Mad, som har stået ude natten over, skal smides ud med det samme. Når det har stået ude i stuetemperatur, har bakterierne haft perfekte vilkår for formering, og chancen for, at giftstoffer har udviklet sig i maden, er stor - selvom det hverken kan ses eller lugtes.

Og det hjælper altså ikke at genopvarme maden, for det bliver de sporedannende bakterier som nævnt ikke slået ihjel af. 

Hvis man har lavet spaghetti eller en ret med ris, så gælder det om at køle maden ned med det samme - helst i mindre portioner i køleskabet, så nedkølingen sker hurtigst muligt. Bacillus cereus formerer sig nemlig lettere i pasta og ris end andre madvarer, forklarer Per Einar Granum.

Derfor må du aldrig hælde færdigkogt pasta direkte i dørslaget