Så hurtigt kan det gå galt, når et barn får noget galt i halsen

Skrevet af Marie Milling

18/01/2016

Dagens topnyheder

Når småbørn får noget galt i halsen, kan det hurtigt gå galt.

Derfor er det en fordel at vide, hvordan man skal håndtere situationen, hvis ulykken rammer.

Dagens.dk har berettet om flere episoder, hvor små børn har prøvet at spise hele vindruer med det resultat, at de har fået frugten galt i halsen.

I ét af tilfældene havde ulykken en dødelig udgang.

En rapport fra 2006, som er nogle af de seneste tal udgivet på området, viser, at blandt de nul- til etårige er kvælningsulykker de mest dødelige.

Også for alderen to til fem-årige ligger kvælningsulykker højt blandt dødelige uheld.

- Når spædbørn får noget galt i halsen, så går deres hjertefrekvens meget hurtigere ned end hos voksne, siger førstehjælpsinstruktør for Falck Teis Krag til Dagens.dk.

Han mener, det er vigtigt, at man har styr på, hvordan man skal handle, hvis ens barn får noget galt i halsen.

- De små putter jo ting i munden for at tjekke, hvad det er.

I langt de fleste tilfælde, som Teis Krag har set, har børn fået mad galt i halsen, og andre gange har det været legetøj.

Det billede bekræfter man i Ugeskrift for Læger, hvor man i 2013 skrev, at det i 86 procent af kvælningstilfældene blandt børn er mad, der kommer på gale veje.

Ifølge en vejledning sendt ud af Sundhedsstyrelsen i 2014, så er der nogle bestemte fødevarer, som man skal holde småbørn fra.

Madvarer, små børn ikke må spise
Børn i alderen nul til tre år skal ikke have rå gulerødder, hele nødder, peanuts og popcorn, gulerodsstave eller lignende, skriver de.

Teis Krag har arbejdet som paramediciner i mange år, og han siger, at han ofte oplever at komme ud til et barn, som har fået noget fast i halsen.

Han mener, at de fleste tilfælde, hvor der er nogle til at bruge den såkaldte Heimlich-manøvre eller andre teknikker korrekt, så vil barnet klare den.

- Som oftest, når jeg er kaldt ud til sådan nogle sager, så er fremmedlegemet allerede kommet ud, når vi kommer frem heldigvis.

Læs også: Skraldemand hører barneskrig - gør et skræmmende fund

Metoden, man skal bruge, for at redde et barn, som har fået noget forkert i halsen, er forskellig, afhængigt af om barnet er nul til et år gammel, eller det er ældre.

Det kan man læse, på en vejledning, der findes på Falcks hjemmeside.

Hvis det er et spædbarn, man skal redde, så skal der også gives hjertemassage på grund af den hurtigt dalende hjertefrekvens.

- Jeg oplever, at det, som har sat sig fast i halsen, som regel altid kommer ud, hvis man bruger teknikkerne ordentligt, forklarer Krag.

Hvis man er i tvivl om, hvorvidt størrelsen på noget legetøj er sikkert for ens barn, så har Sikkerhedsstyrelsen lavet et rør, hvor man hurtigt kan tjekke, om det er ok at give til ens barn.

Se video nedenunder:

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler: