Så lidt motion skal du dyrke dagligt, hvis du vil reducere risikoen for at dø tidligt

Hvis man sidder ned dagen lang på arbejde eller derhjemme, skal man have mindst én times motion dagligt, hvis man vil passe på sit helbred og mindske risikoen for en tidlig død.

Det viser et nyt internationalt studie, som Statens Institut for Folkesundhed har bidraget til.

- Studiet viser, at man kan opveje de helbredsmæssige konsekvenser, det har, hvis man sidder ned mange timer om dagen, og det kræver altså en times motion om dagen, siger forsker ved Statens Institut for Folkesundhed Christina Bjørk Petersen, der har bidraget til studiet.

Konklusionerne i undersøgelsen er netop blevet publiceret i det anerkendte tidsskrift The Lancet og bygger på data fra en million mennesker fra seks lande heriblandt Danmark.

I alt 71.000 danskere blev fulgt gennem en årrække, hvor de blev spurgt om stillesiddende tid og motion.

I den periode døde flere, der ikke dyrkede motion, og som sad ned over otte timer dagligt sammenlignet med dem, der sad ned lige så lang tid, men som dyrkede motion.

- Det interessante ved studiet er, at vi har fået et mål på, hvor meget motion der skal til, hvis man vil passe på sit helbred - og det er altså en time, siger Christina Bjørk Petersen.

Ifølge forskeren er danskerne blandt dem, der sidder mest ned - i gennemsnit 6-7 timer om dagen. Kontoransatte sidder i gennemsnit ned 10 timer dagligt.

Og hvis man vil have samme helbred som en person, der er fysisk aktiv på job og i sin fritid, kræver det altså, at man letter sig fra stolen.

Christina Bjørk Petersen understreger, at de fleste vil være i stand til at gøre det.

- Det skal være motion, hvor man får pulsen op, og det behøver ikke nødvendigvis at være en time i fitnesscenteret eller en hård løbetur i skoven. Det kan også være cykelturen til og fra arbejde, en rask gåtur eller hårdt havearbejde, forklarer hun.

/ritzau/

Dagens Gossip