Sådan får du endelig bugt med skæl

Foto: Shutterstock

Skæl er lidt af en folkesygdom. Faktisk må hver femte af os trækkes med at vores skuldre dækkes af små, hvide, dryssende flager, og selvom det er irriterende og uklædeligt, er du ikke alene med problemet.

Derfor har vi tænkt os at ville forklare hvad det er, hvad det kommer af, og som det vigtigste, hvad du kan gøre for at slippe af med dem.

Hvad er skæl, og hvorfor får man det?

Skæl er ”bare” hovedbundens hud der afstødes af kroppen. Det er både normalt, og sker over hele kroppen, men kan hurtigt blive ekstra tydeligt i hovedbunden. Der er flere forskellige slags skæl – og fælles for dem er, at de kommer af en ubalance i hovedbundens hud. Derfor er det vigtigste at du ikke kaster dig over en alt for skrap kur, da det i så fald kan gøre problemet endnu værre.

Spædbørn kan få ”arp”, som regnes for en slags skæl, og giver gulbrune, fedtede skælflager i hovedbunden, hvor voksne oftest får den hvide, fine, dryssende slags skæl, som både kan være irriteret hovedbund, og skyldes en gærsvamp der hedder Pityrosporum Ovale.

Det er også muligt for voksne at få de gullige, fedtede skæl, som skyldes en overproduktion at talg i hovedbunden, og også forårsages af gærsvamp. 

Hvad kan man gøre?

Der findes mange lægemidler der kan lindre og dæmpe skæl og irritation, men heldigvis også naturlige midler som kan hjælpe hovedbunden med at genfinde sin balance, så du slipper af med de gener problemer i hovedbunden medfører.

Et godt eksempel på sådan et middel kunne være en shampoo der indeholder den naturlige Tea Tree Oil, som modvirker bakterier, og hjælper til at modvirke kløe og irritation. Er du dog så heldig at du kun rammes i perioder af tør eller irriteret hovedbund, og ikke særlig voldsom skældannelse, er det en god idé at finde en mild shampoo der styrker hovedbunden og modvirker skæl, så den følsomme hovedbund kan få hjælp til at bevare fodfæstet.

Viser det sig dog umuligt med naturlige midler at få bugt med skællene, er der heldigvis stadig hjælp at finde. Der findes nemlig en bred vifte af lægemidler, som dog kan være meget skrappe for hovedbunden, og først bør afprøves efter konsultation hos lægen. Det vigtigste er dog at huske nøgleordene ”Naturlig” og ”mild”, og at vide at man ikke er alene med sit dryssende problem.

Dagens Gossip