Sådan hjælper du din krop i kampen mod gigt

Skrevet af PA

30/09/2016
Rigtig mange danskere døjer med gigt, og selvom kampen mod eksempelvis ledsmerter kan virke uoverskuelig og til tider umulig, er der flere forskellige måder man som gigtpatient kan hjælpe sig selv.

Mest læste i dag

Udover at tage medicin mod de smerter som gigt medfører, kan ting som kost, træning og kosttilskud hjælpe en til at få mere værdi i sin hverdag, og flere gode timer hvor man ikke har smerter.

En type medicin der i dag er på vej frem, er MSM kosttilskud. MSM, eller Methyl-Sulfonyl-Methan, er et tilsætningsstof der er testet på mennesker til at have en lindrende effekt på mennesker med slidgigt i knæ. Udover at have en positiv effekt på smerteniveauet, menes MSM kosttilskud også at have en positiv effekt på funktionsniveauet hos gigtpatienter, særligt med slidgigt.

Udover at købe forskellige kosttilskud, kan man også i sin dagligdag indtage forskellige fødevarer der skulle have en lindrende effekt på gigt. En af de mere almindelige fødevarer som kan hjælpe gigtpatienter er ingefær. Noget andet der skulle have positiv effekt på gigtsmerter er fiskeolie. Fiskeolie er med til at dæmpe betændelse og mindsker derved gigtsmerter. Fiskeolie kan fås ved at spise fisk, men også som tilskud i kapsler. Fisk er generelt set anerkendt som værende noget af det bedste i kampen mod gigtsmerter. Ligesom fiskeolien indeholder krydderiet gurkemeje også et betændelsesdæmpende stof, og dette er derfor et krydderi man med fordel kan bruge i sin madlavning.

Udover at ændre på sin kost, og indtage eventuelle MSM kosttilskud, er et af de bedste midler mod gigt fysisk aktivitet. Det kan enten være i form af vægttab, hvorved man kan sænke belastningen på en led, og på den måde få mindre smerter, men også muskelstyrkende øvelser beskrives som værende noget af den bedste selvhjælp.

Slidgigt er desværre et voksende problem blandt danskerne. Det er en af den vestlige verdens største folkesygdomme, og over 300.000 danskere er registreret med diagnosen. Dertil skal lægges dem der endnu ikke er blevet diagnosticeret. Et af problemerne omkring slidgigt, er at man endnu har svært ved at blive klog på sygdommen. I Danmark har vi dog siden 2005 været førende inden for forskning af slidgigt, og har siden 2005 forsket intensivt i emnet. Dette har medført ny viden om slidgigt, og gjort Danmark til et foregangsland for behandlingen af slidgigt, og gjort os til en populær destination for kirurger og forskere verden over.