Sundhed: Sådan må du ikke spise dit æg

Det er ikke ligegyldigt om dit æg er hårdkogt eller om blommen stadig er blød, når du spiser det, lyder det fra en læge. Læs her hvorfor.

Hvis du begynder din dag med et spejlæg eller blødkogt æg, er du godt på vej mod en sund dag. Æg har nemlig et højt proteinindhold og holder dig derfor mæt i længere tid.

Men det har faktisk en betydning for din sundhed, hvordan du tilbereder ægget. Det er nemlig vigtigt, at æggeblommen ikke er helt gennemstegt eller hårdkogt, skriver kk.no.

- Æg er sunde, men de bør være blødkogte eller stegte, så blommen stadig er flydende, siger Fedon Lindberg, som er læge, madekspert og grundlægger af Dr. Lindbergs.

Pas på med kageblandinger

Årsagen er, at en stor del af kolesterolet i blommen oxideres, når blommen er fast, og det er nemlig ikke godt for dit helbred.

- Det oxiderede kolesterol opfattes som skadeligt for vores hvide blodlegemer og sætter gang i en betændelsesredaktion. Denne reaktion medfører blandt andet, at årerne ind til hjertet og andre steder bliver skadet og fortykket, forklarer Fedon Lindberg.

Det oxiderede kolesterol er både skadeligt, når det er oxideret, inden og efter det indtages. Det findes bl.a. i produkter som mælkepulver, pasteuriseret mælk og æggepulver.

- Rå æg er sundest, derefter blødkogte æg. Færdigblandinger som kagemiks, færdigsupper og andre madvarer, som indeholder mælkepulver eller æggepulver, bør du ikke spise for ofte, siger lægen.

 Fakta om kolesterol:

- Kolesterol er et fedtstof, der indgår i kroppens celler og er nødvendigt for flere af kroppens vigtige funktioner. Vi danner selv kolesterol, men får også en del gennem kosten.

- Der findes det gode HDL-kolesterol og det dårlige LDL-kolesterol.

- LDL-kolesterol kan give fedtaflejringer i blodårerne og på sigt føre til blodpropper. HDL-kolesterol er med til at holde kolesteroltallet nede.

- Det samlede kolesteroltal skal helst være på under 5 mmol/l.

- Har man et forhøjet kolesteroltal, er der øget risiko for åreforsnævring og blodpropper.

Du kan undgå alt disse ved at spise hårdkogt æg - får de perfekte kogetider her.

Dagens Gossip