Sundhedsstyrelsen: Antabus er ikke et mirakelmiddel

Skrevet af admin

02/03/2015

Dagens topnyheder

Antabus er ikke det mirakelmiddel, man forventede, og derfor er der behov for at gøre op med den nuværende alkoholbehandling.

Sådan lyder det fra Sundhedsstyrelsen, der tirsdag kommer med nye nationale kliniske retningslinjer for behandling af alkoholafhængighed - et problem, godt 140.000 danskere slås med, og som gør et betydeligt indhug i levetiden og udfordrer familielivet.

- Effekten af antabus er usikker, og der kan være bivirkninger. Derfor anbefaler vi nu, at antabus kun tilbydes efter nøje overvejelse, og hvis det er et ønske hos den drikkende, siger Kit Broholm, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen, til Kristeligt Dagblad.

- Man er nødt til at erkende, at antabus ikke er det mirakelmiddel, man håbede, det var. Der er en udbredt opfattelse i befolkningen af, at antabus er den rigtige behandling. Derfor skal de kliniske retningslinjer også bidrage til at punktere den myte, siger hun.

Antabus er i dag det suverænt mest anvendte medikament i alkoholbehandlingen i Danmark.

Den seneste opgørelse fra Lægemiddelstatistikregisteret fra 2013 viser, at 18.000 af de godt 20.500 danskere, der modtog medicin mod deres alkoholafhængighed, fik antabus.

Antabus blev opdaget i slutningen af 1940'erne.

Ulrik Becker, overlæge på Hvidovre Hospital og professor ved Statens Institut for Folkesundhed, som har været med til at udarbejde de nye retningslinjer, forstår ikke, hvorfor opgøret med antabus først kommer nu:

- Det er ærgerligt, at man ikke i højere grad har gjort brug af andre præparater end antabus. Det skyldes uvidenhed i behandlingssystemet, for man har kendt de stoffer, vi nu anbefaler i stedet for antabus, i 10-20 år, siger han til Kristeligt Dagblad.

/ritzau/