Uhelbredelig syg kvinde holder kæmpe fest for sine venner og familie - ender med at begå selvmord

For lidt under et år siden blev Californien den femte amerikanske delstat, der tilbyder aktiv dødshjælp til uhelbredeligt syge patienter.

En af de første af statens borgere til at benytte sig af muligheden var den 41-årige kunstner Betsy David.

Hun sendte i sidste måned en mail ud til 30 af sine venner og familiemedlemmer, der dermed var inviteret til at deltage i en usædvanlig fest over to dage i weekenden den 23.-24. juli.

For tre år siden blev den amerikanske kvinde diagnosticeret med den sjældne og dødelige nervesygdom ALS.

Læs også: Simon efterlod en rørende besked til sin familie, før han tog livet af sig for åben skærm

Den aggressive sygdom var årsag til, at Betsy Davis ikke længere var i stand til at stå op selv, tale normalt eller udføre de fleste af hverdagens utallige udfordringer.

Hun valgte derfor at benytte sig af lægeassisteret hjælp til at begå selvmord, hvilket skulle udføres med medicin ved festens afslutning.

I invitationen skrev Betsy Davis, at hun ville samle sine nærmeste til et festligt og sidste farvel, og der kun var én regel for at deltage: ingen måtte græde foran den døende kvinde.

- Der er ingen regler. Tag det tøj på du vil, sig hvad du vil, dans, hop, nyn, syng, bed en bøn. Så længe I ikke græder foran mig, lød opfordringen til festdeltagerne.

Blandt modtagerne af den udsædvanlige invitation var vennen Niels Alpert, der arbejder som filmfotograf i New York, og han var ikke i tvivl om, at han ville takke ja til tilbudet om at deltage i festen.

- For mig og alle andre inviterede, var det hårdt at skulle overveje, men der var ingen tvivl om, at vi ville være der for hende, siger han til The Daily Mail.

To musikere sørgede for de festlige toner til festen, der blev afviklet på verandaen til kvindens hjem i den californiske bjergby Ojai, hvor der både blev serveret pizza og cocktails til de fremmødte.

Weekenden lakkede mod sin endegyldige afslutning, Betsy Davis kyssede sine nærmeste farvel.

Et fællesfotografi blev taget, inden deltagerne forlod festen.

Den 41-årige ALS-patient blev kørt ud til en bjergside, hvor hun i sin rullende seng fik en dødbringende blanding af forskellige piller.

Ved sengekanten stod den døende kvindes søster, Kelly Davis.

- Selvfølgelig var det svært for mig. Det er stadig svært for mig, lød det efterfølgende for søsteren, der beskriver festen som en smuk idé.

- Det værste var, jeg flere gange måtte forlade rummet til festen, fordi jeg var lige ved at græde. Men folk forstod ideen med det. De var klar over, hvor meget hun led, og at hun havde det godt med sin beslutning, siger Kelly Davis.

I Europa er aktiv dødshjælp tilladt i Schweiz, Albanien, Luxembourg, Belgien og Holland. Uden for Europa finder man muligheden i USA, Canada, Columbia og Japan. 

Følg Dagens Kvinder for flere lignende artikler:

 

Dagens Gossip