7 tegn på din computer er i fare for at blive hacket

Foto: Shutterstock.

Du vil takke dig selv for at få ordnet punkt 2, som faktisk er ret uhyggelig at tænke på.

Mange folk gør meget ud af at sikre deres hjem med låse og alarmer og opbevare deres kreditkort of værdier forsvarligt, men de fleste glemmer at udvise den samme forsigtighed med deres computer, selvom der er god grund til det.

Hvis du begår et par småfejl med din computer, kan du blive et let offer for cyberkriminalitet, og det kan nemt blive en dyr og kedelig fornøjelse, skriver den amerikanske husmoderside Goodhousekeeping, der har talt med it-sikkerhedseksperter for at høre, hvordan man undgår at blive hacket.

Læs også

Niels udsat for SMS-snyd: Sådan skal du gøre, hvis du modtager samme besked

Her er syv ting, som tiltrækker hackere, men der er heldigvis nemme måde du kan beskytte din computer og dig selv på:

1. Du bruger det samme password alle steder. Selvom det er nemmest kun at skulle forholde sig til et adgangskode, så SKAL du have forskellige, ellers er det alt for nemt for hackere, hvis de først lurer dit password et sted. Der findes software, der kan hjælpe dig med at holde styr på koderne. 

2. Dit web-kamera er ikke tildækket. Du bør sætte noget hen over din computers kamera og mikrofon, når du ikke bruger disse funktioner, lyder rådet fra både FBI og it-eksperter. Sæt fx et stykke tape eller en post it-seddel hen over webkameraet, så du er sikker på, at du ikke bliver overvåget.  

Læs også

Frank sætter Facebook-svindler på plads: Hans geniale svar får nettet til at falde om af grin

3. Du giver apps alt for meget viden om dig selv. Når du installerer en app på computeren, skal du holde igen med at give tilladelse til en masse. Fx skal app’en ikke nødvendigvis have adgang til dit kamera eller din mikrofon, kun hvis det giver mening. Ellers giver du folk flere informationer, end du kan kontrollere. 

4. Du udskyder software-opdateringer. Vi har alle sammen prøvet at blive irriteret over en opdateringsmeddelelse, der popper op midt i noget vigtigt, hvorfor vi vælger at udskyde opdateringen til gud ved hvornår. Men opdateringer er som hovedregel vigtige, de skal ses som en advarsel om, at hackere nu ved, hvordan de skal komme ind på din computer, og derfor skal du opdatere din computer LIGE NU.

5. Du arbejder på en cafe eller i lufthavnen. Hvis du arbejder med følsomme oplysninger på din computer, skal du ikke gøre det på et offentligt netværk, fordi du kan i princippet ikke beskytte de filer, du sender eller modtager. Vælg altid sikre netværk fx de netværk, hvor der er et ikon med en lås. Sørg også for at når dit netværk derhjemme er privat/låst, så der ikke er nogen, der kan kigge dig over skulderen.  

Læs også

Politiet advarer: Får du denne SMS bør du slette den omgående

 6. Du klikker på emails, der ser tilforladelige ud. Netsvindlere er blevet dygtigere, så selv når der tilsyneladende kommer en mail fra din bank med det rette logo osv, så stop op og være mistænksom, især, hvis mailen opfordrer til at oplyse personlige oplysninger. Du kan typisk genkende disse mails ved, at sproget er alarmerende - fx at du skal skynde dig at gøre noget, eller at det er ekstremt vigtigt, ellers sker der noget dårligt. 

7. Du låner din computer ud til en ven. Som udgangspunkt bør du ikke låne din private computer til andre. Du aner ikke, om vedkommende er opmærksom på nogle af de ovenstående punkter. Hvis I har en fællescomputer i hjemmet, bør man have separate logins, så indholdet ikke er allemands eje. 

Dagens Gossip