Guide: Sådan mindsker du risikoen for vintersygdomme

Vinteren er over os, og det betyder højsæson for sygedage. For omkring 150.000 danskere rammes hvert år af lungebetændelse og influenza. Men faktisk er det muligt at forebygge sygedage i sengen.

Koldt og blæsende vejr betyder, at ca.150.000 danskere hvert år rammes af lungebetændelse. Af dem bliver omkring 30.000 danskere indlagt og mere end 1.500 dør som følge af lungebetændelse. Også influenza kan ramme hårdt – hvert år er influenza skyld i over 1.000 dødsfald.

Ældre og kroniske syge skal være opmærksomme

Særlig udsatte er ældre mennesker og mennesker med KOL og andre kroniske sygdomme.

- Lungebetændelse er farlig, når du er kronisk syg, fordi du i forvejen har en krop, som er svækket, og der skal ikke nødvendigvis så meget til, før du bliver syg - i værste fald bliver indlagt eller ligefrem dør af det, forklarer overlæge på lungemedicinske afdeling ved Aarhus Sygehus, Anders Løkke

Anne Marie Pedersen er en af de mange KOL-patienter, der ofte tilbringer mange vinterdage i sengen med lungebetændelse.

Anne Marie Pedersen Foto: MakeSense.dk

- Min hverdag fungerer slet ikke rigtig, når jeg har en rigtig lungebetændelse. Så sidder jeg faktisk bare i min stol og hiver efter vejret. Altså jeg er da bange for at miste livet, forklarer Anne Marie Pedersen.

Tal med din læge om forebyggelse af vinterens sygdomme

Hvis man vil mindske risikoen for sygedage, kan det være en god ide at tale med sin læge om at forebygge vinterens sygdomme f.eks. igennem vaccination.

- Det man kan gøre for at forebygge betændelsestilstande, det er at være særlig opmærksom specielt i vinterhalvåret,” forklarer overlæge Anders Løkke.

Anders Løkke Foto: MakeSense.dk

Se i videoen over denne artikel, hvordan du kan undgå de værste vintersygdomme.

Dagens Gossip