FN slår fast: Syriens hær og IS har brugt kemiske våben

Syriske regeringsstyrker står bag to angreb med giftgas, og militante fra den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat (IS) har også gjort brug af sennepsgas.

Det viser en fortrolig rapport, som FN og Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) har udarbejdet.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters, der har set rapporten.

Den årelange undersøgelse, som FN's Sikkerhedsråd har godkendt, fokuserer på ni angreb i syv områder af Syrien, hvor OPCW i forvejen havde slået fast, at der højst sandsynligt var blevet brugt kemiske våben.

Ved otte af angrebene blev der ifølge OPCW anvendt klorgas. I seks af tilfældene kunne der dog ikke med sikkerhed nås en konklusion.

Men ifølge undersøgelsen er der tilstrækkelig med informationer til at konkludere, at det syriske luftvåbens helikoptere kastede genstande ned i byen Talmenes 21. april 2014.

Genstandene, som ifølge flere menneskerettighedsorganisationer var tøndebomber, indeholdt klorgas, som herefter blev spredt i området.

I marts 2015 gentog det sig i byen Sarmin. Begge ligger i Idlib-provinsen i det nordvestlige Syrien. Ifølge Amnesty International kostede angrebene flere mennesker livet.

Undersøgelsen fra FN og OPCW slår samtidig fast, at der er beviser nok til at konkludere, at militante fra IS var "den eneste gruppe med evnerne, motivet og midlerne til at benytte sennepsgas i Marea 21. august 2015".

Rapportens konklusioner skal diskuteres på et møde blandt de 15 medlemmer af FN's Sikkerhedsråd i næste uge. Efter mødet bliver rapporten offentliggjort, lover FN's generalsekretær, Ban Ki-moon.

Mødet kan ifølge Reuters udvikle sig til en armlægning mellem de medlemmer af rådet, som har vetoret, heriblandt USA og Rusland. Rådet skal nemlig diskutere, hvorvidt der skal indføres yderligere sanktioner mod det syriske styre på grund af rapporten.

USA mener, at rapporten skal have konsekvenser.

- Det er nu umuligt at benægte, at det syriske regime gentagne gange har benyttet industriel klor som våben mod sin egen befolkning. USA vil arbejde sammen med vores internationale partnere for at placere et ansvar, siger Ned Price, talsmand for USA Nationale Sikkerhedsråd.

Syrien gik i 2013 med til at destruere sine kemiske våben i en aftale, som Rusland og USA forhandlede på plads.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip