Lærer blev pludselig blå i hovedet og kunne ikke trække vejret: Eleven Filip reddede hans liv

Skrevet af Ninna Andreasen

21/09/2016
Foto: Privat
Foto: Privat
Filip sad i sløjdlokalet, da han hørte, at noget var helt galt. Uden at fortrække en mine spurtede han ud og fandt sin lærer blå i hovedet. Han vidste, noget måtte gøres.

Dagens topnyheder

Var det ikke for Filip Lingren, kunne den 65-årige lærer Sigvard Nielsen meget vel være død i dag.

Det skriver Expressen.

Læreren arbejder på Särlasskolen i Borås i Sverige. Han fik under gårsdagens sidste lektion et stykke æble galt i halsen. Da læreren ikke kunne hoste æblestykket væk, gik han ud på toilettet for at få lidt at drikke - i håbet om, at vandet kunne skylle æblestykket ned.

Det hjalp ikke. Sigvard Nielsen begyndte at føle sig syg og helt tom i hovedet. Han fik fat i en kollega, som ville hjælpe ham.

Kollegaen forsøgte at udføre Heimlich-manøvren, hvor man ved at presse hårdt i mellemgulvet på en person med noget galt i halsen kan presse luft op i luftvejene, så tingen eller madstykket ryger ud. Desværre var den kvindelige lærer ikke stærk nok til at kunne trykke hårdt nok.

Sigvard Nielsen begyndte at gå i panik.

- Det drejede sig om et par minutter, og jeg funderede over, hvor længe man kan holde vejret. Det føltes som om, at hovedet var ved at eksplodere, og øjnene stod ud, siger læreren.

Filip blev hans redning
Imens sad Filip Lingren i sløjdlokalet. En kammerat kom og sagde, at Sigvard Nielsen var helt blå i hovedet og tæt på at dø.

Han blev chokeret og var ikke forberedt på det syn, han skulle få at se. 

Filip Lindgren løb hen til læreren.

- Jeg vidste ikke rigtigt, hvordan man laver Heimlich-manøvren, fordi jeg kun har set det på film, fortæller eleven.

På trods af det greb han resolut fat i læreren og trykkede ham alt, han kunne, på maven.

- Det lykkedes ham at presse hårdt nok et par gange, og derefter fløj æblestykket ud, men jeg besvimede. Man tror ikke, at det er rigtigt, at noget så uskyldigt som et æble kan sætte sig fast på den måde, lyder det fra læreren.

Det er først i dag, at Filip Lindgren forstår, at han reddede lærerens liv. Læreren selv har endnu ikke bearbejdet hændelsen, men er lykkelig for, at eleven var på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt.

I dag er han øm i kroppen og har muligvis et bøjet ribben. 

- Filip var helten, og jeg er evig taknemmelig for, at han var i nærheden, siger Sigvard Nielsen.

Mon sådan en heltegerning smitter af på karakterbladet?