Mindst 14 er omkommet efter bombeangreb i Filippinerne

Filippinernes præsident, Rodrigo Duterte, erklærer "lovløse tilstande", efter at et bombeangreb fredag har taget livet af mindst 14 personer.

Den ekstremistiske gruppe Abu Sayyaf har taget skylden for bombeangrebet, som præsident Duterte siger, er et terrorangreb.

- Vi behandler denne episode som terrorisme, siger han ifølge AFP lørdag morgen under et besøg på gerningsstedet.

Præsidenten erklærer "lovløse tilstande". Ifølge en af præsidentens rådgivere betyder det, at militæret i landet har fået beføjelser, som ellers normalt kun tilfalder politiet.

Dusinvis blev bragt til hospitaler i Davao efter bombeeksplosionen, oplyser politiet i Filippinerne. Ifølge AFP er 67 personer bragt på hospitalet. 16 er i kritisk tilstand.

Davao er hjemby for den omstridte Rodrigo Duterte, som under sin valgkamp tidligere i år sagde, at han ville få 100.000 kriminelle dræbt i en nådesløs kamp mod narkokriminalitet.

En voldsbølge, hvor 2400 mennesker er blevet dræbt, har rystet Filippinerne i de seneste to måneder, hvor Duterte har været ved magten. Både FN og USA, som er Filippinernes nære allierede, har udtrykt dyb bekymring over udviklingen.

Over 10.000 formodede narkotikahandlere er anholdt.

- Hvorfor dukker I ikke op hos narkotikahandlere og hælder benzin ud over deres hjem for at vise jeres vrede, sagde politichef Ronald dela Rosa i en tv-transmitteret tale i sidste uge.

Både Washington, FN og mange menneskerettighedsgrupper har henstillet til myndighederne at respektere menneskerettighederne i kampen mod kriminaliteten.

Duterte blev i maj valgt som præsident på sit løfte om at udrydde narkokriminaliteten i landet.

Udenrigsministeriets Borgerservice følger sagen tæt og opfordrer danskere i nærområdet til at kontakte pårørende derhjemme.

Har man brug for akut hjælp, skal man ringe til +4533921112, oplyser ministeriet via Twitter.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip