Obama har indledt Asien-rundrejse i Tokyo

Skrevet af admin

23/04/2014

Dagens topnyheder

Præsident Barack Obama landede onsdag i Tokyo, hvor han indleder en rundrejse i Asien for at "justere" og "afbalancere" USA's udenrigspolitik i forhold til den dynamiske verdensdel.

Obama landede i Tokyo om bord på Air Force One, hvor begyndelsen på statsbesøget vil blive domineret af drøftelser med premierminister Shinzo Abe.

På sin rundrejse skal den amerikanske præsident også besøge Sydkorea, Filippinerne og Malaysia.

Det er Obamas femte besøg i regionen i sin tid som præsident.

På rundrejsen skal den amerikanske leder blandt andet forsøge at opnå fremskridt i forhandlingerne om frihandelsaftalen Trans Pacific Partnership, TPP. En af hans opgaver bliver at forsikre de mulige partnere om, at han kan få aftalen igennem den modvillige amerikanske kongres.

Ifølge Reuters har Obama før sit besøg forsikret Japan om, at de små øer i Det Østkinesiske Hav, som Japan og Kina strides om, er omfattet af en sikkerhedstraktat, der forpligter USA til at forsvare japanerne.

Obama vil under sin rundtur bestræbe sig på at styrke USA's bånd til Sydkorea og Japan, samtidig med at han vil undgå at lægge afstand til Kina.

I Seoul mødes Obama med den sydkoreanske præsident, Park Geun-hye, hvor Nordkoreas truende handlinger vil blive drøftet. Tirsdag meddelte Sydkorea, at styret i Pyongyang kan være ved at forberede en ny atomprøvesprængning.

Samtidig vil Obama forsøge af mindske spændingerne mellem Sydkorea og Japan, forlyder det.

Derefter går turen til Malaysia, som Obama besøger som den første amerikanske præsident siden Lyndon Johnson i 1966.

Obama skal blandt andet mødes med Malaysias premierminister, Najib Razak, og besøge landets nationale moské i Kuala Lumpur.

På University of Malaya vil Obama være vært ved et møde for unge ledere fra hele Sydøstasien.

Derefter tager præsidenten til Filippinerne den 28. april, hvor han mødes med præsident Benigno Aquino, og der er også afsat tid til at lægge en krans på kirkegården for amerikanske ofre under Anden Verdenskrig.

Kina er ikke en del af besøget, men landet forventes alligevel at fylde en del under turen på grund af dets store økonomiske og politiske betydning i regionen.

/ritzau/AFP