Sarkozy vil forbyde burkinier på alle franske strande

Den tidligere franske præsident Nicolas Sarkozy vil indføre et nationalt forbud mod burkinier, hvis han vinder det franske præsidentvalg næste år.

- Jeg vil være præsidenten, der reetablerer statens autoritet, sagde den konservative Sarkozy torsdag.

Udtalelserne faldt over for et par tusinde tilhængere, der var samlet i en sportshal i byen Chateaurenard.

61-årige Sarkozy meddelte for nylig, at han stiller op til præsidentvalget i 2017. Sarkozy tabte i 2012 til socialisten François Hollande.

- Jeg nægter at lade burkinien trænge sig ind på franske strande og bassiner. Der bør være en lov, som forbyder den i hele republikken, sagde han.

Badedragten dækker det meste af kroppen. Den benyttes ofte af kvinder med muslimsk baggrund. Flere franske byer har de seneste uger indført forbud mod burkinier på deres strande, og det har fået følelserne i kog.

Menneskerettighedsorganisationen LHD har appelleret en afgørelse om et forbud til Frankrigs højeste administrative domstol, Statsrådet. En afgørelse træffes måske fredag.

Forbuddet er begrundet med, at burkinien udstiller et religiøst tilhørsforhold. Dermed mener nogle, at den svækker sikkerheden i lyset af de angreb, som islamister har stået bag i Frankrig.

Partiet Front National har i flere år haft fremgang på bekostning af de traditionelle partier. Succesen tilskrives partiets hårde linje på immigrationsområdet.

Sarkozy vil også føre en strammere udlændingepolitik.

- Vores identitet er truet, når vi accepterer en immigrationspolitik, der ikke giver mening, sagde Sarkozy.

Han siger, at han forstår, at mange franskmænd er bekymrede for sikkerheden i landet.

- I min tale er der ingen frygt, intet had. Der er kun sund fornuft.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip