6 tegn på kræft kvinder ikke må ignorere

Skrevet af Voksnekvinder.dk

19/08/2014
Foto: Shutterstock.
Foto: Shutterstock.
Omkring overgangsalderen er der mange forandringer i kvinders kroppe, der kan være uskyldige - men også være kræft. Se her hvilke.

Dagens topnyheder

Kvinders kroppe forandrer sig konstant og især i årene omkring overgangsalderen er der mange forandringer, der oftest er naturlige og uskyldige, men som kan være kræft. Udover at kræftrisikoen øges med alderen kan en sen overgangsalder (over 55 år) også øge risikoen.

"Nye symptomer tyder på, at noget har ændret sig i din krop, og det er vigtigt at du finder ud af hvad det er," siger dr. Robyn Andersen fra Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle.

"Det centrale er at være opmærksom på din krop, så du kan mærke, når noget er anderledes," siger hun.

Kræftens Bekæmpelse understreger at næsten alle symptomer på kræft også kan have helt andre årsager, men at det er vigtigt at gå til lægen for enten at få afkræftet sin frygt eller komme i behandling for en eventuel kræft.

Her er 6 forandringer, som du ifølge bl.a. Kræftens Bekæmpelse skal være opmærksom på:

1. Brystet
Knuder i brystet kan få os alle til at reagere, selv om de færreste viser sig at være kræft. Alligevel har vi lært at vi straks går til lægen, men der kan også være andre tegn på kræft, som du skal gøre lægen opmærksom på:

- Hudfortykkelse, forhøjninger, rødmen eller rynker af brystet
- Brystvorter, der vender indad
- Brystvorter, der rødmer eller ændrer størrelse
- Brystvorter, der væsker

Væske fra brystet kan enten være tyktflydende, klistret eller vandig. Farven kan variere fra gul og grøn til brun eller blodig, eller der kan være tale om klar væske. Især kvinder efter overgangsalderen risikerer at det er kræft, men det kan også være en helt naturlig del af brystets normale fysiologi.

Udover at forhøre sig om din families kræftrisiko kan lægen lave en fysisk undersøgelse af dine bryster eller få lavet en mammografi-undersøgelse - alternativt få taget en biopsi, hvor der bliver taget et lille stykke væv til test.

2. Ændringer i lymfeknuder
Lymfeknuder er små, bønne-formede kirtler rundt om i kroppen - især tydelige på hals, i armhuler og lyskerne. De fleste ændringer i dem kommer fra almindelige infektioner. Men nogle kræftformer, herunder leukæmi og lymfom, kan også få lymfeknuder til at svulme op.

Det er en god ide at opsøge din læge, hvis du har en klump eller hævelse noget sted på kroppen - især hvis den varer mere end en måned. Undersøgelser for lymfekræft kan kræve alt lige fra blod- og vævsprøver til CT- og ultralydsscanninger.

3. Blødninger
Hvis du stadig har menstruation, så fortæl din læge, hvis du bløder i mellemperioderne. Blødning, der ikke er en del af din sædvanlige månedlige cyklus kan have mange årsager, men din læge kan udelukke livmoderkræft. Blødning efter overgangsalderen er aldrig normalt og bør kontrolleres med det samme.

4. Hudforandringer
Ændringer i størrelse, form eller farve på et modermærke eller andet sted er et almindeligt tegn på hudkræft.

Opsøg din læge hurtigst muligt for at få foretaget en grundig undersøgelse og måske en biopsi. Har du sår, der ikke heler, kan det også være tegn på kræft. Vær især opmærksom på sår i og omkring munden, der ikke heler. Se også efter hvide og røde pletter på tungen og tandkødet, der kan være tegn på mundhulekræft.

Hudlymfomer, der er en særlig form for lymfeknudekræft, er nogle assymetriske, letskællende rødbrune hudforandringer, der let fejltolkes som eksem eller psorasis.

5. Blod i urin eller afføring
Blodig afføring skyldes ofte hæmorider, men det kan også være et symptom på tyktarmskræft. Hvis afføringen er helt sort er der grund til at gå til lægen. Blod i urinen er normalt det første tegn på kræft i blære eller nyrer.  

Ved mistanke om tyktarms- eller blærekræft får man blandt andet foretaget en kikkertundersøgelse. Lægen kan via kikkerten tage vævsprøver fra blæren eller tyktarmen, der bruges til at stille den endelige diagnose.

6. Ændret vandladning
Mange kvinder har besvær ved at holde på vandet, men ændringer i hvor ofte du skal på toilettet kan også være kræft i blæren, nyrerne eller urinlederne.

Ændringerne kan være enten hyppig eller besvær med vandladningen, men også smerter i forbindelse med turen på toilettet kan være et tegn. Tilbagevendende infektioner i blæren og urinvejene er også et tegn, som lægen skal overveje.

Mistanke om kræft i nyrerne medfører først og fremmest en røntgenundersøgelse af nyrer og urinveje med en såkaldt CT-urografi.