Danmarks højeste punkt

Skrevet af Nils Würtzenfeld

28/12/2017
Danmarks højeste punkt
Danmarks højeste punkt . Foto: Polfoto/Jens Dresling
Danmarks højeste punkt er hverken Himmelbjerget eller Ejer Bavnehøj og blev først udpeget i 2005.

Mest læste i dag

Danmark har som bekendt ingen bjerge på trods af storslåede navne som Aborrebjerg og Himmelbjerget.

Derfor rager Danmarks højeste punkt heller ikke op som et skandinavisk Mount Everest  - ja kan man knap nok se landets højeste naturlige punkt, hvis man ikke ved, hvor man skal kigge.

Højeste punkt i Danmark

Danmarks højeste punkt er Møllehøj. Det er 170,86 meter højt (ifølge højdesystemet DVR90, red.) og ligger i Ejer Bjerge i Skanderborg Kommune. Denne titel er dog forholdsvis ny, da Møllehøj først i 2005 blev udråbt til Danmarks højeste punkt.

Tidligere har Ejer Bavnehøj og gravhøjen på Yding Skovhøj nemlig kæmpet om den prestigefyldte titel, der altså først blev afgjort i 2005.

I flere hundrede år blev Ejer Bavnehøj ellers anset som værende Danmarks højeste punkt, da den kendte høj rager 170,35 meter over havoverfladen. I 1920 rejste man en genforeningssten på toppen, ligesom der i 1924 blev bygget et tårn på toppen med inskriptionen: Rejst af det danske folk og Nordslesvig genforenet med moderlandet i 1920.

Danmarks højeste punkt. Ejer Bavnehøj blev i mange år anset som værende det højeste punkt i Danmark. I dag må det tage til takke med en tredjeplads. Foto: Polfoto/TYCHO GREGERS

I 1941 opstod der dog tvivl om, hvorvidt Danmarks mest kendte bavnehøj nu også var landets højeste punkt. Flere hævdede nemlig, at Yding Skovhøj var højere.

Siden har man via nøjagtige målinger fået afgjort, at Ejer Bavnehøj må tage til tanke med en tredjeplads, da Yding Skovhøj er Danmarks anden højeste punkt med sine 170,77 meter.

Yding Skovhøj taget faktisk titlen som Danmarks højeste punkt med 172,54 meter, hvis man medregner den bronzealderhøj, der er bygget på toppen af bakken. Men da højen er menneskeskabt, må den altså via pladsen for Møllehøj, der er ni centimeter højere.

Det var i 2004, at en gruppe forskere med deltagelse fra Nationalmuseet, Geografisk Institut på Københavns Universitet og Kort & Matrikelstyrelsen påbegyndte målingerne, der skulle fastslå, om Møllehøj var højere end både Ejer Bavnehøj og Yding Skovhøj. Året efter i 2005 kunne man så konkludere, at Møllehøj rent faktisk var Danmarks højeste naturlige terrænpunkt.

Danmarks højeste punkt

Danmarks højeste punkt . Her ses Himmelbjerget, der på trods af sit pompøse navn, ikke er det højeste punkt herhjemme. Foto: Polfoto/Jens Dresling

Det tog forskerne mere end et halvt år at nå frem til resultatet, der satte det ellers ukendte Møllehøj på Danmarkskortet. Rekordindehaveren ligger i øvrigt på en privat mark kun få minutters gang fra Ejer Bavnehøj.

I dag er det dog muligt at besøge Møllehøj, der er blevet markeres af en møllesten fra den mølle, der indtil 1917 prydede Danmarks højeste punkt.

For at nå frem til det endelige resultat har forskerne blandt andet boret i jordlagene under Møllehøj for at se, hvor det naturlige jordlag begynder. På den måde har man kunne måle, hvilket punkt, der er det naturligt højeste.

Herunder kan du se de fem højeste naturlige terrænpunkter i Danmark.

Top 5 - Danmarks højeste punkt

  1. Møllehøj - 170,86 meter
  2. Yding Skovhøj - 170,77 meter
  3. Ejer Baunehøj - 170,35 meter
  4. Lindbjerg - 170,08 meter
  5. Magretelyst, SØ - 169,78 meter

Danmarks højeste punkt - menneskeskabt

Hvis man kigger på Danmarks højeste menneskeskabte punkter, så skal man straks op i nogen helt andre luftlag.

Danmarks højeste menneskeskabt punkt er Rø-senderen. Det er en tv-, radio- og mobilmast, der er placeret midt på Bornholm tæt på byen Årsballe og måler 431 meter over havets overflade.

Selve tårnet er 315,5 meter højt, mens terrænhøjden er 115,5 meter.

Top 5 - Danmarks højeste menneskeskabte punkt

  1. Rø-senderen - 431 meter
  2. Hadsten-senderen - 390,4 meter
  3. Hedensted-masten - 388,3 meter
  4. Ørslev-senderen - 376,3 meter
  5. Nibe-masten - 372,7 meter