Dansk dinosaur-ekspert: Så tæt er forskerne på at vække fortidens konger

Skrevet af Morten Larsen

11/06/2015

Mest læste i dag

Kæmpedinosaurer vil i de kommende uger hærge på landets store lærreder, da man i biografernes mørke fra i dag af kan se filmen 'Jurassic World'.

I filmen er fortidsøglerne – igen – vakt til live i en kæmpe forlystelsespark, men om få år behøver man måske ikke nøjes med de computeranimerede udgaver af kridttidens konger.

- Det ville ikke undre mig, hvis man om 10-15 år har fundet frem til det rigtige genmæssige svar, der kan genskabe dinosaurerne, siger dinosaurekspert Jesper Milàn til Dagens.dk.

Forskningen for at genskabe klodens tidligere herskere foregår på sin vis i tæt samarbejde med fugle.

Læs også: Se videoen: 5-årig dreng finder 100 milioner år gammel dinosaur

De fjerklædte dyr er nemlig i familie med de dinosaurer, der sammen med omkring på halvdelen af Jordens dyrearter blev udryddet for 65 millioner år siden.

- Ved at manipulere generne i kyllinger har forskere formået at fremavle dinosaurlignende træk, siger Jesper Milàn, der til dagligt er museumsinspektør ved Geocenter Møns Klint.

De genmanipulerede kyllingefostre havde både lange halse og haler, mens der var fjer på deres ben.

- Et andet forskningsprojekt formåede at udvikle kæber i stedet for næb på fostrene, forklarer Jesper Milàn.

Får ikke giraffen at se
Selv om det indenfor en overskuelig årrække skulle være muligt at vække dinosaurerne fra dødens dybe søvn, så får vi ikke hele 'persongalleriet' af de forskellige arter at se.

Fremtidens mulige safariparker med dinosaurer bliver nemlig højest sandsynligt uden tyrannosaurus og de andre helt store arter.

- Der skal betydelig mere genmanipulation til at genskabe de større dinosaurer. Det bliver udelukkende de fugleligende dinosaurer, siger Jesper Milàn.

Myggen holder ikke
Den brede befolkning fik for alvorlig øjnene op for forestillingen om at genoplive dinoerne i 1993, hvor øglerne med skrig og skarpe kløer indtog alverdens biografer i filmen 'Jurassic Park'.

I Hollywood-baskeren blev de store dyr vakt til live med hjælp fra en død myg, en klump rav og noget tudsegammelt DNA fra en dinosaur.

I filmen bruges disse remedier til at fremavle de forskellige dinosaurer, men dét kunststykke har virkelighedens videnskabsmænd ikke formået at gøre efter.

På Geologisk Museum i København har forskere forsøgt, og sådan lidt firkantet forklaret, så formåede de 'kun' at bevæge sig syvhundredetusind år tilbage i tiden. 

- DNA er et meget ustabilt materiale, siger Jesper Milàn, der ikke er i tvivl om, at dinosaurerne vil blive genoplivet, hvis teknologien og forskningen tillader det.

- Der vil være så mange penge i det, at alle de etiske aspekter vil blive skubbet væk, siger Jesper Milàn.

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler: