Lider du eller din kæreste af jalousi? Det er faktisk en god ting

Skrevet af Ane Sørensen

27/10/2017
Foto: Shutterstock (modelfoto)
Foto: Shutterstock (modelfoto)
Et nyt amerikansk studie tyder på, at det kan være godt for dit parforhold, hvis du føler dig jaloux.

Dagens topnyheder

Ligger du søvnløs om natten, når din kæreste er i byen uden dig? Eller bliver du helt grøn i hovedet, hvis du ser, at han smiler til en anden kvinde? 

Jalousien har et dårligt rygte og er kendt som en grim følelse, der kan være fuldstændig ødelæggende for et ellers velfungerende parforhold. Men den kan faktisk være gavnlig for både dig og din partner.

Det skriver britiske Independent.

Det ser i hvert fald sådan ud, hvis man skal tro et nyt studie, foretaget af forskere fra University of California. Forskerne scannede hjernerne på otte titi-aber af hankøn. 

Lige før scanningen havde forskerne forsøgt at gøre aberne jaloux, ved at lade deres partnere lege med andre hanaber for øjnene af dem. Titi-aben er kendt for danne par for livet.

Forskerne sammenlignede resultaterne med hjerneaktiviteten hos hanaber, der ikke havde en relation til de hunaber, som de fik lov at observere. Derfor oplevede hannerne heller ikke følelsen af jalousi.

Scanningerne viste en tendens til, at de jaloux aber havde en øget aktivitet i hjernens cingulære cortex, der associeres med en social smerte hos mennesker. Der var også en øget aktivitet i hjernens laterale septum, som spiller en rolle i bearbejdelsen af emotionelle processer og reaktioner på stress.

Sidst men ikke mindst, havde de jaloux aber et øget niveau af testeteron og hormonet kortisol.

Ifølge forskerne viser studiet, at jalousien kan styrke det bånd, som vi knytter med vores partner og vores handlinger, når vi forsøger at holde dem fra fremmede og advarer mod konkurrence, er en del af evolutionens måde at holde parrene sammen på.

- Disse neurale og fysiologiske forandringer understøtter muligvis følelsen af jalousi, der kan optræde hos monogame arter, for at bevare parrets langsigtede integritet, lyder det i studiet.

Forskerne konkluderede, at resultaterne af deres undersøgelse også har en relevans for mennesker. 

Studiet er blevet offentliggjort i tidsskriftet Frontiers in Ecology and Evolution.

Du kan læse mere om studiet lige her.

35-årige Emma blev narret på datingside - men så opsøgte hun manden og gjorde vild opdagelse