Verdens bedste nyhed: Øl giver dig et længere liv

Skrevet af Videnskab.dk

12/06/2014

Dagens topnyheder

En øl og en lille skarp hver dag kan øge mænds chance for at undgå hjertekarsygdomme med 20-30 procent. For kvinder er virkningen lidt mindre, og de får det største udbytte, hvis de nøjes med en enkelt genstand. Det var et af hovedbudskaberne på konferencen Øl og Sundhed, der for kort tid siden blev afholdt på Københavns Universitet, arrangeret af Bryggeriforeningen.

Læs også, hvad gin og vin gør ved levealderen hos Videnskab.dk.  

»Du har 10-20 procent mindre risiko for at dø tidligt, hvis du drikker 1-2 genstande om dagen. Det skyldes, at alkoholen fører til 20-30 procent mindre risiko for hjertekarsygdomme. Mænd kan endda bringe risikoen lidt længere ned ved at drikke lidt mere. Men det kan vi ikke anbefale, for samtidig stiger deres risiko for at få kræft,« sagde Dr. Aafje Sierksma, direktør for Instituttet for viden om øl, Wageningen Universitet, Holland.

Læs også hos Videnskab.dk: Fedt-problem opklaret: Derfor går tyrkisk familie rundt på alle fire

Vi hører tit, at vin er godt for helbredet. Men nyere forskning viser, at man kan få den samme effekt, hvis man drikker øl eller spiritus i moderate mængder.

»I 1991 blev der lavet en tv-udsendelse, der hed Det franske paradoks. Den handlede om paradokset i, at franskmændene spiser meget mættet fedt, men alligevel ikke har hjertekarsygdomme. Programmet forklarede det med, at de drikker rødvin. Det fik salget af vin til at stige markant. Efterfølgende har det dog vist sig, at også spiritus og øl har de gode effekter. Det er alkohol, der skaber effekten – ikke noget, der specifik er i vin,« sagde Aafje Sierksma.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: Fedt kan gøre dig mere social og mindre aggressiv

Hun understregede dog, at alkohol ikke er ikke vigtigt for, at man har et godt helbred. Det vigtigste er, at man spiser sundt og bevæger sig. Seniorforsker Henk Hendriks er en af verdens førende forskere i, hvorfor alkohol forebygger hjertekarsygdomme.

Han fortalte, at resultatet altid var det samme, lige meget hvordan han havde undersøgt sammenhængen mellem alkoholforbrug og hjertekarsygdomme. Både i store statistik-undersøgelser og egentlige videnskabelige forsøg var der en positiv effekt ved at drikke daglige, moderate mængder alkohol.