Advarsel: Klap- og kombivogne sender tusindvis af børn på hospitalet med hovedskader

Der findes vel næppe de småbørnsfamilier, der ikke dagligt fragter deres børn rundt i praktiske kombi- og klapvogne.

Det populære tranportmiddel forårsager dog hver dag masser af ulykker verden over – oftest fordi forældrene ikke er opmærksomme. Det skriver Nydailynews.com.

Ifølge avisen er klap- og kombivogne skyld i, at to børn kommer til skade hver eneste time - hver eneste dag – alene i USA. Og ifølge Nationwide Children's Hospital er næsten 361.000 børn op til fem år blevet behandlet på hospitalet i forbindelse med kombi- og klapvogs-relaterede ulykker fra 1990 til 2010.

Oftest er der tale om hovedskader, og ud af dem er en stor del alvorlige. Mere præcist resulterer en fjerdedel af alle klapvogsulykker og en tredjedel af alle kombivognsulykker i alvorlige hjernerystelser.

De fleste af børnene er kommet til skade ved at falde ud af deres klapvogn (67 procent af de tilskadekomne) eller kombivogn (63 procent af de tilskadekomne) - oftest ved, at børnene ikke var spændt forsvarligt fast, eller ved at klapvognen (16 procent af de tilskadekomne) eller kombivogn (29 procent af de tilskadekomne) at tippet forover.

Ofte sker disse ulykke ved, at man som forældre blot er uopmærksom et kort øjeblik.

- Selvom disse produkter bliver benyttet sikkert af familier hver dag, så kan de skader, der måtte opstå, være ret alvorlige, advarer Kristi Roberts, der har forsket på området.

- Som forældre placerer vi vores dyrebareste eje i disse køretøjer hver eneste dag og ved at tage nogle få forholdsregler, kan vi forhindre de mange skader, forklarer hun.

Her følger 6 råd i forbindelse med kombi- og klapvognssikkerhed.

1. Spænd dit barn fast: Vær altid sikker på, at de barn er spændt fast. Også selvom I ikke er i fart, eller hvis du blot sætter dit barn fra dig et kort øjeblik.

2. Hold håndtagene fri: Tasker eller poser, der hænger på din kombi- eller klapvogns håndtag, kan let få den til at tippe og vælte. Derfor bør du altid hænge nogen på håndtagene, men i stedet opbevare dine tasker eller poser under vognen.

3. Køb den rigtige størrelse: Klap- og kombivogne er ikke 'one-size'. De er nemlig forskellige alt efter dit barns vægt og alder, og derfor bør du også købe den rigtige, så den passer til dit barn.

4. Lås den: Når du stoppe din vogn, så lås hjulene – også selvom I skal videre om lidt. På den måde undgår du, at vognen ruller væk eller bliver skubbet til.

5. Hold den tæt på jorden: Jo tættere din klap- eller kombivogn er på jorden, jo bedre. For skulle dit barn falde ud, så er afstanden til jorden trods alt ikke så stor.

6. Tjek for advarsler: Nogen gange bliver en klap- eller kombivogn trukket tilbage af producenten, eller der bliver fundet en fejl ved en bestemt model. Hold øje med disse ting.

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip