Ny dille: Bytte, bytte lejlighed - men glem ikke din forsikring

Det bliver mere og mere almindeligt at leje sin private bolig ud eller kortvarigt at bytte bolig med en anden familie i Danmark eller udlandet eksempelvis i forbindelse med ferier som alternativ til almindelige hoteller.

Læs også: Bliv sommerhusejer for 2.000 kroner om måneden

Før du udleverer nøglen til din bolig til låner eller lejer, er det imidlertid en god idé at tjekke, om dine forsikringer også dækker, hvis de indlogerende enten kommer til at lave skader eller udøver hærværk under opholdet.

- Det er helt sikkert en charmerende måde at rejse på. Men det er vigtigt at være opmærksom på, at forsikringen kan dække lidt anderledes, når det ikke er den faste beboer, som i en periode benytter en lejlighed eller et hus, siger Susanne Møllegaard, der er skadechef hos Topdanmark.

Tjek dine forsikringer

Det kan blive en dyr fornøjelse, hvis forsikringen ikke dækker. Derfor opfordrer Topdanmark til, at man undersøger, hvordan forsikringen dækker ved brand, hærværk, pludselige uheld og tyveri, hvis man lader en anden person eller familie bruge boligen i en periode.

- Hos Topdanmark er brand- og vandskader samt indbrudstyveri altid dækket af forsikringen. Men hvis lejeren begår hærværk eller er skyld i simpelt tyveri fra boligen, er der ingen dækning. Det samme er tilfældet ved pludselige uheld. Derfor er det en god idé at vurdere, om man har tillid til dem, man lejer eller låner sin bolig ud til. Vil de passe godt på mine ting?, slutter Susanne Møllegaard.

Læs også: Boliger for under to millioner på Strandvejen

Gode råd - når du lejer eller låner din bolig ud

• Sørg for at have fotos af din bolig og dit indbo, inden den lejes/lånes ud.

• Vær opmærksom på, at man i tilfælde af, at lejer/låner eller dennes gæster ved et uheld kommer til at beskadige indbo eller selve lejligheden, kun får erstatning, hvis enten lejer har en forsikring, som dækker, skaden er dækket af en forsikring gennem udlejnings-bureauet eller dækket gennem ens egen plusdækning.

• Undersøg lejer/låners forsikringsforhold, dvs. ansvars- og rejseforsikring.

• Undersøg om udlejningsbureau/bytteportal har en forsikring, der dækker skader, som din egen indboforsikring ikke dækker.

• Undersøg muligheden for tilkøb af plusdækning, som dækker skader, den normale indboforsikring ikke dækker ved udlejning, fx pludselige skader.

• Vær opmærksom på eventuelle selvrisici, som bliver trukket fra erstatningen.

Gode råd - når du selv lejer eller låner en bolig

• Udarbejd en formel lejekontrakt mellem dig og den du låner/lejer bolig af.

• Undersøg dine forsikringsforhold, dvs. ansvars- og rejseforsikring for at se, hvordan du er dækket ved rejser.

• Tegn en rejseforsikring, hvis du lejer/låner bolig i udlandet.

• Hvis du opdager eksisterende skader i boligen, som du lejer/låner, er det en god idé at tage fotos af skaderne og gøre udlejer opmærksom på det.

 

Dagens Gossip