7 hurtige tips til hvordan vin bedst opbevares

For at vin skal kunne udvikle sig bedst muligt og holde sig frisk i lang tid, er det vigtigt, at man opbevarer det helt rigtigt.

Forkert opbevaring kan ødelægge vinen, og derfor er det vigtigt, at man har styr på, hvordan man undgår, at en masse god vin skal gå til spilde. Her finder du 7 lette og hurtige tips til, hvordan du kan sørge for, at din vinsamling bliver opbevaret under de bedste og helt rette forhold. Vil du vide meget mere, så læs mere om opbevaring af vin her.

Langtids- og korttidsopbevaring

Der er stor forskel på, om man har planer om at opbevare vinen i lang tid, eller om man køber den for at drikke den samme aften eller dagen efter. Ved langtidsopbevaring af vin, skal man være endnu mere opmærksom på, at vinen bliver opbevaret under ordentlige forhold, end man skal ved korttidsopbevaring.

Ved langtidsopbevaring er det meningen, at vinen skal kunne holde sig frisk i lang tid, og at den skal kunne have rig mulighed for at modnes og udvikle sig. Når der er tale om korttidsopbevaring af vin, er det ikke nødvendigt at være helt så firkantet. Vinen tager sjældent skade af ikke at blive opbevaret på en helt bestemt måde, når man alligevel skal drikke den en enkelt eller et par dage efter køb – så længe man ikke lader flasken stå i en varm bil eller i en vindueskarm, så solen står ind på den.

Læg vinen ned

Et nemt trick, der kan redde vinen, er at lægge flasken ned, sådan så vinen er i kontakt med korkproppen. På den måde undgår man, at korkproppen bliver så tør, at vinen ikke får tilført ilt nok til at kunne udvikle sig. Det kan nemlig godt ske, hvis man opbevarer vin i lang tid og flasken står oprejst, så proppen ikke får noget fugt. Dette gælder dog kun, hvis proppen er af kork, og ikke hvis det er en skrueprop.

Den rette temperatur

En af de vigtigste ting at have styr på, når man skal opbevare vin på den helt rigtige måde, er de temperaturer, som forskellige typer af vin trives bedst under. Rødvin holder sig bedst ved lidt varmere temperaturer end andre vine; et sted mellem 12 grader celsius og 14 grader celsius er typisk passende og vil sørge for, at vinen ikke mister smag, og at dens modning sker i den rette hastighed. Hvidvine har det bedst, når de er opbevaret et sted, der har en temperatur på omkring 10-12 grader celsius, så vinen kan forblive frisk og kølig.

Lys

Regulering af lys er også noget, man skal have i tankerne, når man skal opbevare sin vin på den bedst mulige måde. Vin er følsomt og at opbevare det i stærkt lys vil ødelægge vinen. Derfor er det at foretrække, at man lagrer sin vin et mørkt sted, hvor lyset ikke er skarpt og ikke konstant vil ændre sig.

Fugtighed

Især når man skal langtidsopbevare sin vin, er det vigtigt at sørge for, at luftfugtigheden er helt tilpas. Det er primært for korkproppernes skyld, fordi man som nævnt risikerer, at de tørrer ud, hvis vinen bliver opbevaret et for tørt sted, hvilket kan have konsekvenser for vinen, der så ikke får tilført nok ilt og dermed ikke modnes korrekt.

Undgå vibrationer

Rystelser og vibrationer kan hindre vinens udvikling, og der er derfor vigtigt, at man undgår, at vinen er opbevaret i nærheden af almindelige køleskabe, frysere og vaskemaskiner, som alle udsender mange vibrationer. Sørg for at stille vinkøleskabet eller vinreolen langt væk fra disse apparater og at vinen altid ligger helt stille.

Vinkøleskabe

Vinopbevaring kan være noget af en mundfuld at få fuldstændig styr på, men for at gøre det så let for sig selv som muligt, kan man vælge at investere i et vinkøleskab. Et vinkøleskab vil leve op til alle ovenstående ting, og er lavet udelukkende for at opbevare vinen på den absolut bedste måde. Går du op i, at din vin skal opbevares rigtigt og godt, er det derfor en stor fordel at investere i et sådant køleskab.

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip